Sremska Mitrovica – Kolika je spremnost pacijenata da ukoliko u apoteci ne nađu prepisan lek uzmu takozvanu “zamenu”?

Prema nedeljnom izveštaju koji je juče objavljen na zvaničnom sajtu ustanove Apoteka Sremska Mitrovica nekoliko lekova nalazi se na listi deficitarnih, ali za neke od njih postoji adekvatna paralela.

Na ovom spisku nalaze se floxal kapi i mast za oči, enbecin mast za oči, sinoderm N krem namenjen za lokalno lečenje zapaljenjskih, pruriginoznih i alergijskih oboljenja kože, amlogal koji se koristi kod hipertenzija i kao profilaksa hronične angine pektoris (u apotekama za ovaj lek se mogu naći zamene kao što su alopres, norvasc, vazotal, monodipin, amlodipin), cliacil koji se koristi u lečenju tonzilitisa, otitis media, lečenju streptokoknih infekcija usne duplje, i kao profilaksa reumatske groznice i pneumokoknih infekcija. Lek koji se takođe nalazi na ovom spisku, a koga lekari ne prepisuju često je i lek zmax koji se koristi za lečenje infekcija respiratornog trakta izazvane osetljivim sojevima bakterija, akutni bakterijski sinuzitis, vanbolničke pneumonije (paralela za zamax su lekovi hemomycin i sumamed), i lek forosa koji se koristi za lečenje postmenopauzalna osteoporoza (paralelan lek koji možete naći u našim apotekama je bonap).

Ukoliko leka sa recepta nema, farmaceut će vam ponuditi adekvatnu paralelu ili “zamenu”. U suštini to je isti lek, samo drugačijeg naziva koji se razlikuje od proizvođača do proizvođača. U tim lekovima jedino što sme da se razlikuje su pomoćne supstance koje po pravilu nemaju nikakav uticaj na organizam.

S obzirom da je tržište preplavljeno različitim proizvođačima i njihovim proizvodima, kako bi bili sigurni da je zaamena leka koji ste dobili prava možete i sami da proverite. Na svakoj kutiji leka ispod njegovog fabričkog naziva, piše i generički sastav, tačnije glavnodelujuća supstanca koja je kod lekova koji su paralele uvek isti. Dovoljno je uporediti nazive i bićete sasvim sigurni da li je lek koji ste kupili onaj koji vam je prepisan.

AMLODIPIN

norvasc

Možda Vam se svidi i