Od danas niže cene struje za privredu za 20 odsto

Od strane Ozon
0 komentar

Elektroprivreda Srbije saopštila je da od danas privredu snabdeva električnom energijom po cenama nižim u proseku za oko 20 odsto.

Kako se navodi, vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Dušan Živković kazao je da je cena struje za privredu od 1. maja značajno niža od do sada ograničene cene od 119,67 evra po megavat-satu.

„U procesu pregovaranja sa svakim pojedinačnim kupcem cena je formirana na osnovu više faktora, kao što su ukupna potrošnja, dijagram potrošnje, kao i prilike na tržištu“, rekao je on.

Živković je objasnio i da tokom pregovaranja, EPS nudi više opcija ugovaranja cena, perioda snabdevanja, pa i mogućnost usklađivanja cena električne energije sa tržišnim kretanjima tokom ugovorenog perioda snabdevanja, koje kupci mogu odabrati u skladu sa svojim potrebama.

On je podsetio da je EPS tokom krize kada su cene na berzama bile astronomski visoke i išle i do 260 evra po megavat-satu, zajednički sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom, ograničavanjem cena struje zaštitio privredu od ekstremnih skokova cena energenata u celom svetu.

„Završetak energetske krize na tržištu električne energije u Evropi prouzrokovao je pad cena električne energije na referentnim berzama i konačnu stabilizaciju veleprodajnih cena i zbog toga je prestala potreba za ograničavanjem maloprodajnih cena na tržištu u Srbiji“, rekao je Živković.

On je naglasio i da cena struje za domaćinstva ostaje ista i da neće biti poskupljenja ove godine.

Možda Vam se svidi i