Konstituisana Narodna skupština Srbije

Beograd – Sremska Mitrovica – Juče je potvrđivanjem mandata svih 250 narodnih poslanika koji su položili zakletvu konstituisana Narodna skupština Srbije. Nastavak zasedanja zakazan je za 23. april u 10:00 časova do kada bi trebalo da se zna ime novog predsednika republičkog parlamenta.

Mandati su potvrđeni na osnovu izveštaja Komisije o uslaglašenosti uverenja o izboru za narodnog poslanika i izveštaja RIK o sprovedenim izborima.

U skupštini su predstavnici sedam izbornih lista, a lista stranaka okupljenih oko SNS ima najveći broj poslanika – 158. Iza naprednjaka najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste „SVM – Ištvan Pastor“, tri sa liste „SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin“ i dva sa liste „PDD – Riza Halimi“.

Prema ranijim najavama nakon izbora predsedsednika i organa parlamenta, poslanici će 24. aprila razmatrati zakone o vladi i ministarstvima, da bi se o njima glasalo u subotu, 26. aprila, a novi ministri zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila.

U ovom skupštinskom sazivu, biće, bar u prvo vreme, 12 stranačkih lidera.

Nakon konstituisanja Skupštine Srbije poznata su imena predsednika i zamenika predsednika većine poslaničkih klubova, kojih će u novom sazivu parlamenta biti jedanaest.

Na mestu šefa poslaničke grupe SNS ostaje Zoran Babić, a njegova zamenica biće Maja Gojković. Stranke koje su na izborima 16. marta nastupale u koaliciji u okviru liste „Budućnost u koju verujemo – Aleksandar Vučić“ formiraće ukupno četiri poslanička kluba, a osim SNS će samostalne klubove imati SDPS Rasima LJajića, Nova Srbija, a zajednički poslanički klub imaće DHSS.Na čelu poslaničkog kluba NS biće Miroslav Markićević, a zamenica će mu biti Dubravka Filipovski, na čelu poslaničkog kluba SDPS biće Miodrag Mijatović, dok će mu zamenica biti Milena Bićanin, a na čelu zajedničkog poslaničkog kluba SPO-DHSS biće Aleksandar Jugović.

Šef poslanika SPS u parlamentu i u novom sazivu će biti Dijana Vukomanović, a njen zamenik će ostati Đorđe Milićević. Svoj klub će imati i PUPS i Jedinstvena Srbija, koji su na izbore išli na listi sa socijalistima, a na čelu tih klubova biće Milan Krkobabić i Dragan Marković Palma.Svoj klub imaće i NDS, koja prvi put ulazi u parlament, a predvodiće ga Marko Đurišić, a zamenik će mu biti Janko Veselinović. Samostalan poslanički klub imaće i LSV , koja je na izbore izašla na listi okupljenoj oko NDS, a predvodiće ga lider ligaša Nenad Čanak.

Na čelu poslanika DS biće lider demokrata Dragan Đilas, a njegova zamenica Nataša Vučković. I ovog puta SVM ima svoj samostalni klub, sada s poslanikom više, a predsednik će biti Balint Pastor, a zamenik Laslo Varga.

You May Also Like