Sremska Mitrovica – Predstava „Uspavanka za poplavljeni bal“ pozorišta „Dobrica Milutinović“, je na 42. FEDAS-u (Smotri dramskih amatera Srema) u Irigu osvojila drugo mesto.

Nagradu publike za glumačko ostvarenje večeri i nagradu žirija za glumačko ostvarenje Festivala osvojila je Jelena Tomić, a pobrane su nagrade i za najbolji originalni dramski tekst i izbor kostima.

Selektor ovogodišnje smotre profesor Predrag Momčilović, član SNP-a o predstavi kaže: „Junaci najnovije Tajblove drame su svoje živote davno potrošili. Sada zaglibljeni na obali reke pokušavaju da pokupe mrvice lepog sećanja iz prošlosti, ali ono im neumitno klizi kroz prste i stapa se sa muljem koji ih guta. Mlada glumačka ekipa uprkos neiskustvu uspeva da nam ispriča ovu surovu priču lišenu sentimenta i prepunu metaforičnih sličica. Poetika koja se probija kroz maglu teksta ipak ne uspeva do kraja da se probije do publike, ali to treba pripisati mladosti i neiskustvu aktera. Vrlina ove predstave i jeste u činjenici da glumci nisu pokušavali da nas ubede da su stariji i iskusniji nego što jesu, tako da je količina njihovog doživljaja ove mučne priče u potpunom saglasju sa iskustvom koje imaju. Kada u budućnosti neki drugi reditelj sa starijim ansamblom bude uzeo da radi ovaj tekst, iz njega će progovoriti i oni slojevi koje ova ekipa nije dosegla, ali je njihov rezultat ipak za svaku pohvalu.“

„Boing-Boing“ je na XXXXII FEDAS-u, pored pohvala publike i selektora, osvojio i pohvalu za glumačko ostvarenje Kristini Ivić – za ulogu Berte, a Nikola Stanković je za ulogu Roberta odneo dve nagrade – nagradu žirija publike za glumačko ostvarenje, kao i nagradu selektora za glumačko ostvarenje na festivalu.

pozoriste

Predstava se plasirala u selekciju za Susrete pozorišnih amaterskih društava Vojvodine u Staroj Pazovi i uzela učešće na Omladinskom pozorišnom festivalu Vojvodine u Kuli, kao i na pokrajinski festival FETRA (Festival tradicionalnih pozorišnih formi Vojvodine) u Jašu Tomić.

You may also like