Taksa za izdavanje lične karte putem eZakazivanja 1,154.80 dinara. Oglašavanje nevažećom 900 dinara. Važno je na vreme zameniti isteklu ličnu kartu: Kazne za nepridržavanje propisa su drastične!

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. 928,80 dinara + 226 dinara = 1.154,80 dinara. Budite spremni na malo veći iznos jer se na ovu cenu dodaje i provizija banke ili pošte tako da je konačna cena oko 1.200 dinara.

Ukoliko treba da izvadite novu ličnu kartu ili pasoš, a punoletan ste državljanin Srbije, možete da izbegnete čekanje i zakažete termin online za sebe i do 4 člana Vaše uže porodice. Ako je Vaše dete maloletno, termin zakazujete na svoje ime. Termin se zakazuje do 30 dana unapred. Spisak policijskih stanica u Srbiji gde funkcioniše eZakazivanje možete pogledati na ovom linku.

Na zakazani termin treba da ponesete isteklu ličnu kartu i pasoš, kao i uplaćene takse. Sve detalje, kao i primere uplatnica možete videti ovde za ličnu kartu, a ovde za pasoš.

Jedna bitna informacija u vezi sa plaćanjem unapred – neke ustanove ne primaju uplatnice plaćene preko eBankinga jer nisu overene pečatom, pa je preporuka da uplatite na šalteru u bilo kojoj Pošti ili banci. Dobra strana plaćanja na ovaj način je što Vam nije potreban račun u banci u Srbiji kako biste izvršili ovu uplatu (ako se posle niza godina vraćate u Srbiju i nemate aktivan bankovni račun), već je možete izvršiti gotovinski ili putem kartice strane banke direktno na šalteru. Ukoliko ste već uplatili preko interneta, dovoljno je da u poslovnici Vaše banke odnesete odštampanu potvrdu o uplati i oni će Vam je overiti. Naravno, ovde Vam mogu biti od pomoći i porodica ili prijatelji koji unapred mogu izvršiti uplatu za Vas tako da kada doputujete, zaista nema drugih koraka koje treba da izvršite pre odlaska u policijsku stanicu radi vađenja novih ličnih dokumenata.

Za zamenu lične karte, putem eZakazivanja, taksa iznosi 1,154.80 dinara.

Jedna od novina u zakonu o ličnim kartama jeste oglašavanje ličnih karata nevažećim ukoliko su nestale, odnosno, izgubljene. Do sada se to radilo u Službenom glasniku, dok će se, prema novim pravilima, ovaj posao završavati na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Administrativna taksa za oglašavanje lične karte nevažećom iznosi 900 dinara, a uplatnicu možete generisati na portalu eUprave.

Prema Zakonu o ličnoj karti predviđene su drastične kazne za svakog ko nema važeću ličnu kartu i ona iznosi 50.000 dinara ili do 30 dana zatvora. Takođe, prema tom zakonu zaprećena je novčana kazna od 5.000 dinara za svakog ko u propisanom roku ne vrati ličnu kartu nadležnom organu radi poništenja ili ne prijavi nestanak odnosno pronalazak lične karte. U praksi se, međutim, retko ili gotovo nikada ne dešava da službeno lice kazni osobu zbog toga.

Koliko ranije može da se produži lična karta

Najbolji savet koji možete dobiti kada je zamena istekle lične karte u pitanju, je da ne čekate poslednji trenutak, a koliko ranije možete obnoviti ovaj dokument?

Ličnu kartu možete produžiti i mesec dana pre isteka, a možete i dan pre isteka važeće.
Bitno je da vam važeća lična karta ne istekne, jer se u tom slučaju može desiti da platite kaznu, ukoliko vas uniformisano lice legitimiše u trenutku kada je vaša lična karta već istekla.

Novčanom kaznom do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana kazniće se za prekršaj lice:

  • koje suprotno utvrđenoj dužnosti nema ličnu kartu
  • koje u određenom roku ne podnese zahtev za izdavanje lične karte
  • koje u zahtevu za izdavanje lične karte navede neistinite podatke
  • koje koristi ličnu kartu koju ne sme da koristi
  • koje upotrebi ličnu kartu suprotno zabrani korišćenja lične karte kao putne isprave
  • koje odbije da pokaže ličnu kartu službenom licu ovlašćenom za legitimisanje
  • koje ličnu kartu da drugom licu da se njome služi kao svojom, odnosno služi se tuđom ličnom kartom kao svojom ili je na drugi način zloupotrebljava

Novčanom kaznom do 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice:

  • koje u propisanom roku ne vrati ličnu kartu nadležnom organu radi poništenja
  • koje ne nosi ličnu kartu a dužno je da je ima
  • koje bez odlaganja ne prijavi nestanak ili pronalazak lične karte

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar