“Zmajevci” stupili u kontakt sa astronautima VIDEO

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru projekta “Do Meseca i nazad” učenici Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice juče su radio-linkom razgovarali su sa astronautima Međunarodne svemirske stanice.

Tehničku pomoć “Zmajevcima” u ovom poduhvatu pružili su članovi Radio kluba Novi Sad.

U školi poznati kao“Space Crew“ učenici su jedan za drugim na tečnom engleskom jeziku postavili dvadeset pitanja astronautu Italijanu Luki Parmitanu, članu posade Međunarodne svemirke stanice.

Koju planetu bi voleo da poseti? Koje građevine se na Zemlji vide iz svemira? Šta mu nedostaje? Koju muziku voli da sluša i kako seu svemiru zabavljaju su samo neka od pitanja postavljena Luki. On je na svako dao odgovor, a na opšte oduševljenje svih prisutnih radio – veza je bila izuzetno dobra, tako da se komunikacija odvijala bez poteškoća.

“Zmajevci” su prvi u Srbiji uspeli da uspostave vezu sa Međunarodnom svemirskom stanicom MSS (International space station) što je bio pravi podvig, kako za same učenike, njihove nastavnike, tako i za članove Radio kluba Novi Sad.

„Još prošle godine smo dobili naznake da postoji mogućnost za jedan ovakav kontakt sa astronautima i odmah smo krenuli sa pripremama. Tehnički zahtevi su bilo dosta strogi, rigorozni, sve svoje korake i radove smo morali da predstavimo međunarodnoj radio-amaterskoj organizaciji koja se bavi komunikacijom sa MSS. Morali smo da postavimo duple stanice i duple antene koje su propratile kretanje satelita”, rekao je nakon razgovora Mirko Šević, predsednik kluba Radio Novi Sad.

On je dodao da su članovi kluba sa decom vežbali skoro svaki vikend mesecima unazad i da je razgovor protekao na najbolji mogući način.

Šević je izrazio zadovoljstvo i ponos na sve koji su uzeli učešće i ovom sjajnom poduhvatu.

Učenica šestog razreda Kristina Lađanin kaže da je za nju razgovor sa Lukom bio predivno iskustvo koje neće zaboraviti do kraja života, a sa Kristinom se složila i njena drugarica Ena Boričić koji nije uspela da sakrije svoje uzbuđenje.

Kako su devojčice rekle, pre samog razgovora kod svih učesnika je postojala doza treme, ali ona brzo nestala, jer su se zaista jako dugo pripremali i znali su šta je njihov zadatak.

Prema rečima direktora “Zmajeve” škole Zorana Đurića, ustanova na čijem je on čelu je pravi primer škole 21. veka i dokaz da dobri nastavnici, predani svom poslu uz puno entuzijazma i sa podjednako vrednim učenicima mogu da urade sjajne stvari.

Možda Vam se svidi i