Nema više popusta na računima za struju?

Od strane Ozon
2 komentari

Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.

Kako piše Politika, EPS je svaki mesec okvirno odobravao popuste u vrednosti od oko milijardu i po dinara, puta šest meseci.Za uštedu električne energije od 15 do 20 odsto umanjenje je bilo 25 odsto, a za uštedu od 20 do 25 odsto obračunavao se popust od 30 odsto.

Za domaćinstva koja su smanjila potrošnju struje za 25 do 30 odsto obračunavao se popust od 35 odsto, dok je najveći popust od 40 odsto bio za domaćinstva koja su smanjila potrošnju za više od 30 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, piše Nova ekonomija.

Na osnovu preporuke Vlade, EPS je domaćinstvima obračunavao i popust od pet odsto kada su učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećali za najmanje pet odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine.

Popust se obračunavao na zaduženje za električnu energiju umanjenu za stavke obračunska snaga i trošak garantovanog snabdevača.Kada je reč o popustima koje ostvaruju energetski ugroženi kupci, za njih ove povlastice nastavljaju da važe, jedino su istekle za penzionere.Da su domaćinstva u Srbiji štedela struju potvrđuju i poslednji raspoloživi podaci iz februara ove godine, kada je popust za racionalnu potrošnju struje u odnosu na februar u prethodne dve godine ostvarilo je 1,6 miliona domaćinstava, što znači da je 49,4 odsto njih smanjilo potrošnju struje za preko pet odsto.Najveći popust od 40 odsto na računima ostvarilo je 22 odsto domaćinstava. Popust od 20 odsto dobilo je 12 procenata, dok je umanjenje računa od 25 odsto ostvarilo skoro šest procenata domaćinstava.

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Gedza gegula 25.04.2024. - 1:50 pm

A kome davali popust sigurno nisu dobili gradjanni koji krpe kraj s krajem eps lopuze

Odgovori
MIROLJUB DJUKIC 25.04.2024. - 2:37 pm

KAKAV CRNI POPUST…OVA VLAST SAMO OTIMA

Odgovori

Ostavi komentar