Balint Juhas, novoizabrani predsednik Skupštine Vojvodine: Formiranje Pokrajinske vlade najverovatnije do 9. maja

Od strane Ozon
0 komentar

Balint Juhas, lider Saveza vojvođanskih Mađara, izabran je za novog predsednika Skupštine Vojvodine i najavljuje formiranje Pokrajinske vlade u predviđenom roku.

Kako je Juhas izjavio, formiranje Pokrajinske vlade će najverovatnije biti nakon praznika, odnosno do 9. maja.

Juhas je izrazio svoje počastvovanje zbog izbora za predsednika Skupštine Vojvodine na današnjoj sednici.

„Ovo je čast, ali i teret i odgovornost. Nadam se da ću potvrditi poverenje poslanika, pre svega građana Autonomne pokrajine, a među njima i pripadnika mađarske nacionalne manjine“, istakao je Juhas.

On je takođe izrazio zadovoljstvo što su se u deo skupštinskog rada koji se odnosi na skupštinske odbore, uključile sve poslaničke grupe, uključujući i opozicione.

Ipak, Juhas je izrazio nezadovoljstvo zbog prekida tradicije da svaka poslanička grupa kojoj matematički pripada mesto potpredsednika nije predložila kandidate.

„Dvomesečna pauza u održavanju konstitutivne sednice bila je u skladu sa poslovnikom, a predstavnici opozicionih poslaničkih grupa su obavešteni o datumu, terminu i temama“, dodao je Juhas.

Za izbor Balinta Juhasa glasalo je 81 poslanik. Za potpredsednike su izabrani Damir Zobenica, Aleksandra Maletić i Nemanja Zavišić iz redova Srpske napredne stranke, dok je četvrti potpredsednik Boris Novaković iz Socijalističke partije Srbije.

Za generalnu sekretarku Skupštine Vojvodine ponovo je imenovana Sandra Stojković, koja je na toj poziciji bila i u prošlom sazivu.

Podsetimo, konstitutivna sednica počela je 9. februara, a na njen nastavak se čekalo više od dva meseca.

Možda Vam se svidi i