Prvomajski dani u Sremskoj Mitrovici: Otkrijte bogatu istoriju i kulturu Sremske Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Dva praznika se ove godine spajaju idealno za odmor koji možete da planirate.

Praznik rada u Srbiji garantuje dva slobodna dana – 1. i 2. maj, koje slede uskršnji praznici za vernike pravoslavne veroispovesti.

Uskršnji praznici obeležiće se od 3. do 6. maja, čime će zaposleni imati šest vezanih neradnih dana, po kalendaru na Paragrafu.

Tako 1. maj pada u sredu, pa su neradni dani sreda i četvrtak. Odmah na njih se nadovezuje Veliki petak 3. maja, pa se dani praznovanja produžavaju sve do utorka, 7. maja, kada je prvi radni dan. 

Istraživanje blaga Sremske Mitrovice: Kulturno putovanje u srpski turizam. Ovo je vaš vodič kroz Sremsku Mitrovicu, mesto gde u jednom kilometru možete proći kroz nekoliko milenijuma istorije.

Otkrijte rimsku istoriju u Sremskoj Mitrovici Sremska Mitrovica je nekada bila mesto odmora i života rimskih careva i velikodostojnika, a danas je šarmantan gradić, toliko voljen da je dobio nadimak slavna majka gradova. Ljubitelji rimske istorije oduševiće se gradom koji se nekada zvao i Sirmijum.

Istraživanje turističkih atrakcija jedan je od glavnih motiva za putovanja i izvor inspiracije za mnoga putovanja. Čak i na poslovnim putovanjima, većina ljudi će želeti da se prošeta ulicama i poseti glavne znamenitosti nekog mesta i okoline. Sremska Mitrovicia i Srem nude turističke atrakcije koje se široko mogu podeliti na prirodna ili veštačka čuda – od nacionalnih parkova, prirodnih rezervata i jedinstvenih prirodnih znamenitosti do arheoloških parkova, istorijskih i arhitektonskih spomenika, pa čak i modernih atrakcija poput muzeja, umetničkih galerija… Ovo je lista najznačajnijih turističkih atrakcija koje će vam olakšati planiranje putovanja.

Istorijsko jezgro Sremske Mitrovice je najstariji očuvani deo grada, obrazovan u razdoblju od 16. do 19. veka. Jezgro se obrazovalo u neposrednoj vezi sa rekom Savom. Ovo je danas i najreprezentativniji deo grada sa brojnim centralnim sadržajima. Ovaj deo grada nudi i brojne mogućnosti za razvoj turizma. Gradsko jezgro sastoji se od niz ambijenata, koje stvaraju gradski trgovi sa okolnim ulicama. To su sledeći trgovi: Savski trg, Žitni trg, Trg svetog Stefana, Trg svetog Dimitrija, Trg svetog Trojstva.

Trg Ćire Milekića

Šta možete videti u Sremskoj Mitrovici

Staro gradsko jezgro Sremske Mitrovice i nezaobilaznu destinaciju pri poseti ovom gradu predstavlja Trg Ćire Milekića. Ulica je više puta menjala ime i danas nosi ime po Ćiri Pl. Milekiću, prvom gradskom gradonačelniku iz redova građanstva. Njegov centralni deo čini istoimena ulica, dugačka nešto više od 250 metara.

Ulaz u Ulicu Ćire Milekića sa Trga svetog Stefana povezuje važne gradske trgove, Trg svetog Stefana i Trg svetog Dimitrija. Južnu stranu ulice čini veliki kompleks zgrada koji je pripadao mesnoj srpskoj pravoslavnoj opštini sa Pravoslavnom Crkvom sve tog Dimitrija („Velikom pravoslavnom“ crkvom). Tu pridaju i zdanja u kojima su danas raspoređena najlepša arhitektonska zdanja ovog Grada.
Zgrada Srpskog doma, u kojoj je danas smeštena gradska biblioteka, zatim zgrada Parohijskog doma, nekoliko građevina projektovanih u stilu secesije i velelepni Hram Svetog Dimitrija. Severna strana ulice sastoji se od niza starih trgovačkih kuća iz 19. i početka 20. veka, u čijim se prizemljima danas nalaze najpoznatije gradske trgovačke radnje i kafei.

Gradnja nove pravoslavne crkve (današnja Velika ili Saborna crkva, koja je prvobitno bila posvećena sv. Stefanu) započela je 1791. godine, a završena i osveštana 1794. godine. Crkva je podignuta sredstvima samih pravoslavnih vernika. Unutrašnje dekorisanje crkve i nabavka potrebnog inventara urađeni su u prvim decenijama 19. veka. Drvorezbarske radove je izveo Marko Vujatović, drvorezbar iz Sremskih Karlovaca (1810. g.). Samo nekoliko godina kasnije ikonostas je radio Arsa Teodorović, najrenomiraniji majstor toga vremena. Na ikonostasu se posebno isticala ikona svetog Irineja i scena njegovog pogubljenja. Krajem 19. veka unutrašnja dekoracija crkve je u jednom požaru znatno oštećena, a obnavljanja koja su izvršena nisu mogla da vrate nekadašnji sjaj ikonama.

Tek od 1997. godine crkva je posvećena novom svetitelju, zaštitniku grada svetom velikomučeniku Dimitriju. Poslednjih godina izvršena je i potpuna obnova crkve. Tako je prilikom obeležavanja dva veka postojanja hrama toranj obložen novim bakarnim limom, obnovljena je fasada, izvršena restauracija ikona i mobilijara.

U središnjem delu ulice, gde se Trg dodiruje sa Gradskim parkom, nalazi se i bronzana bista Ćire Milekića – prvog gradonačelnika Sremske Mitrovice (nakon ukidanja Vojne krajine), koji se na čelu grada nalazio punh 27 godina (1881 – 1908). Ćira Milekić je stupio u ovo zvanje posle proglašenja Sremske Mitrovice slobodnim kraljevskim gradom.

Ovo je drugi spomenik prvom mitrovačkom gradonačelniku, rad vajara Zorana Kuzmanovića, pošto je u centralnom parku bila postavljena još jedna njegova bista. Ćira Milekić prvi je nosilac civilnih vlasti u gradu na Savi, a nakon ukidanja Vojne granice i prevlasti vojne uprave u njemu. Potiče iz ugledne plemićke porodice. Rođen je osmog januara 1847. godine u Sremskoj Mitrovici gde je završio osnovnu školu, a Trgovačku akademiju i Pravni fakultet pohađao u Beogradu.

Neposredno uz glavnu pešačku ulicu smešten je prelepo uređeni Gradski park, koji broji mnoge različite vrste sadnica iz raznih krajeva sveta. 

Centralni  deo Gradskog parka krasi neobična i veoma atraktivna fontana pod nazivom Kameni cvet – jedan od simbola Sremske Mitrovice. Autor ove skulpture je arhitektkinja Irina Nepokojčicka, ruska emigrantkinja nakon Oktobarske revolucije, koja se u Sremsku Mitrovicu doselila uoči Drugog svetskog rata. Po predanju, inspiraciju za svoje delo Irina je dobila u snu, a fontana simboliše večne suze koje bi se mogle tumačiti kao žal za otadžbinom. Skulptura Kameni cvet podignuta je 1948. godine, samo nekoliko meseci nakon što će umetnica prerano preminuti.

Kuća Ćire Milekića na Žitnom trgu

Jednospratna reprezentativna kuća Ćire Milekća podignuta je krajem 19. veka na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici, koji predstavlja prostornu kulturno-istorijsku celinu od velikog značaja i nalazi se pod zaštitom države.

Kuća je sagrađena na istočnom nizu Žitnog trga na broju 13 u stilu neorenesanse bogato ukrašena dekorativnom ornamentikom. Nažalost, fasada kuće decenijama nezaustavljivo propada. Kako kuća sada ima više vlasnika čeka se rešenje oko zakonskih problema, nakon čega se očekuje da će Grad Sremska Mitrovica raditi na obnovi fasade.

Mangulica i Pulin
Svetog Save bb

Mangulica može biti bela, crvena, crna, divlja i lastavičijeg stomaka. Onako kuždrave predstavljaju izuzetno simpatične svinje. Ipak, ono što je ovu životinju proslavilo jeste gulaš od mangulice.

U Sremskoj Mitrovici mangulica je dobila spomenik. Na ideju Slobodana Simića vajar Vladimir Tović je izlio bronzanu statutu ne samo mangulice, već i pulina, tradicionalnog pastirskog psa, koji vuče poreklo sa prostora Vojvodine. Kažu da pipanje obe njuške donosi sreću!

Podzemne ruševine bazilike iz 5. veka
Kralja Petra I br. 6

Ispod današnje Sremske Mitrovice nalazi se gotovo ceo grad i to na dubini od svega 5-6 metara. Jedan deo možete videti u suterenu zgrade koja se nalazi u centru grada. U pitanju je bazilika iz 5. veka na čijem nalazištu se danas održavaju liturgije. Kako biste je pronašli, pratite putokaze koji vode ka kafeu Bazilika.

Sunčani sat star 1.900 godina
Trg Sv. Stefana br. 15

Pre par decenija u ulici Novi Šor, blizu Spomen parka, iskopana je statua koja je jedinstvena u svetu. U prošlosti su i Luvr i njujorški Metropoliten želeli da je otkupe jer je ovo jedina statua na kojoj su zajedno prikazani Atlas, Herkul i Ifikle.

Statua Sunčani sat i kolekcija od još nekoliko desetina neprocenjivih sarkofaga, kolonada iz Jupiterovog svetilišta i stela čekaju vas u lapidarijumu Sremske Mitrovice.

Peron 1A i železnička stanica
Železnička bb

Da li se sećate filma „Skupljači perja“. Peron 1A je kafana koja na autentičan način pokazuje kako se kradu Bogu dani. Nalazi se tik pored železničke stanice kojom je nekada davno prolazio Orient Express (Simplon ruta). Ako volite miris železnice i da osetite stari ritam svakodnevnice, kada se nigde ne žuri i gde su još uvek popularni kalendari na zidu, ovo je to mesto.

Okolina železničke stanice poznata je i po mnogim pronađenim sarkofazima jer je tu nekada bilo starorimsko groblje. Danas se u neposrednoj blizini nalazi i nekoliko desetina austrougarskih grobova starih i po 200 godina. Pa vi prošetajte krajem, ili kako lokalci vole…prugom.

Grafiti i murali Ulice slikara i ESNAF udruženja
Trg Sv. Stefana 31

Ulica slikara je sokak koji ne proživljava svoje najbolje dane. Na ulazu će vas sačekati Hičkok, na kraju sokaka sa desne strane jedan od prvih i najvažnijih murala koje je radilo udruženje ESNAF. I tu nije kraj. Milan Kardaš je radio mural u unutrašnjem dvorištu opštine koji se nalazi ovde.

Sremska Mitrovica voli da šara. Čak su i službenici gradske uprave obojili pokoju trafo stanicu kako bi ulepšali grad.

Brioni Kej

Mitrovčani vole da leškare pored Save, a Brioni su glavno mesto okupljanja tokom leta. Legenda kaže da je Tito, prilikom posete Sremskoj Mitrovici, stojeći na terasi tadašnjeg restorana po kojem je plaža i dobila ime, rekao da je ovo mesto na nivou hrvatskih Briona. Možda je preterao, ali ovo je svakako mesto vredno pažnje.

Najduži pešački most u Evropi
Pešački most

Most Sv. Irineja povezuje Sremsku i Mačvansku Mitrovicu. Dimenzije su mu omogućile da dobije laskavu titulu najvećeg pešačkog mosta u Evropi. Ovaj most ima i svoju najznačajniju tačku. Samo sa jednog mesta možete videti zvonike sve tri crkve u gradu. Mesto nije obeleženo, na vama je da ga pronađete.

Carska palata sa sve podnim grejanjem
Pivarska bb

Carska palata je natkriveni kompleks koji se nalazi u samom centru Sremske Mitrovice. Na ovom prostoru se nalazi preko 300 kvadrata mozaičkih podova što je prava retkost, naročito jer se među mozaičkim kockicama nalaze i one od zlata.

Ova palata u kojoj su pre 18. vekova boravili rimski imeratori ima podno grejanje a u tadašnjem Sirmijumu nalazila se tik pored cirkusa, rimske verzije stadiona, na kome su se održavale trke konja i kočija.

Gulaš i ornitologija u Zasavici
Zasavica I

Nedaleko od Sremske Mitrovice (13km) nalazi se specijalni rezervat prirode Zasavica. Stručnjaci, poput ornitologa, ovde dolaze zbog istraživanja mnogih vrsta, a običan narod dolazi na rakiju, naširoko poznat gulaš od mangulice ili podolskog govečeta i u šetnju beskrajnim livadama po kojima se slobodno kreću magarci i krave. Na 200 metara od rezevata nalazi se i kampište, za slučaj da vam se previše svidi ovaj salaški koncept uživanja u prirodi, pa poželite da ostanete i duže od jednog poslepodneva.

Ovo je samo jedan deo predloga, ako iskoristite vikend, u Sremskoj Mitrovici možete na Moto susretu uživati uz svirku dobrih bendova.

A tu je i Fruška gora!

Fruška Gora krije čak 16 jezera i 40 vodopada a prelepe šume su pravi biser prirode. Jezera su mahom veštačka, nevelike površine, ali izuzetne lepote. Odličan su izbor za izlet, kupanje tokom leta, a neka od jezera na Fruškoj Gori su pogodna za ribolov. Najpoznatija jezera Fruške Gore su Bešenovačko jezero (Beli Kamen), Ledinačko jezero, Sot, Borkovac, Pavlovačko.

Ova jezera na Fruškoj gori savršena su za jednodnevni izlet u prirodu, za posmatranje ptica ili pecanje, a poslednjih godina i za plivanje, sunčanje i odmor.

Bešenovačko jezero

Bešenovačko jezero se nalazi u blizini mesta Bešenovački Prnjavor na teritoriji opštine Sremska Mitrovica.

Zanimljiv je način kako je jezero Bešenovo nastalo. Naime, na ovom mestu se vadila ruda laporac za potrebe cementare u Beočinu. Prilikom eksplotacije probijena je vodonosna žila tako da se kop počeo puniti vodom.

Ekspolatacija rude je odavno prekinuta, a nivo vode stalno raste. Smatra se da je jezero duboko preko 50 m.

Baš zbog sastava stena, jezero su nazvali Beli kamen. Kombinacija belog kamena i strme šumovite litice, doprinose lepoti ovog jezera. Njegova tirkizna boja mnoge podseti na more.

Veliki broj turista posećuje ovo jezero, pogotovo u letnjim danima. Voda je kristalno čista i pogodna za kupanje. Ne postoji uređena plaža, ali postoji više mesta sa kojih je prilaz vodi pristupačan. Takođe, Bešenovačko jezero je raj za ljubitelje skokova u vodu.

Još nije vreme za kupanje, ali jednodnevni obliazak je odlična ideja, za odmor u prirodi.

Razlog zbog kojeg ćete čuti da se ovde ne preporučuje kupanje, ili da je zabranjeno, jeste velika dubina jezera, koja ne nekim mestima broji više od 50 metara, pa se dešavalo da dođe i do utapanja. Zbog toga se preporučuje veliki oprez.

Uprkos tome, na Bešenovačkom jezeru je vrlo često velika gužva, posebno vikendom. Ovo mesto najčešće posećuju mladi željni kupanja i druženja, ali i porodice sa decom. Voda je kristalno čista a vidljivost je preko metar i po. Veruje se da je zbog svog mineralnog sastava voda lekovita,

Manastiri na Fruškoj gori

Na Fruškoj gori je izgrađeno 35 pravoslavnih manastira, od kojih je sačuvano 17, dok su dva manastira nastala u skorije vreme. Po istorijskim podacima većina manastira je nastala u periodu od XV do XVIII veka. Svi manastiri su smešteni na području od 50 km dužine i 10 km širine, izuzev manastira Fenek koji se svrstava u fruškogorske manastire. U blizini manastira obično se nalaze izvor i manastirsko naselje – prnjavor.

Mala Remeta, petkovica, Đipša, Velika Remeta, Bešenovo… samo su neki od manastira.

Možda Vam se svidi i