Mitrovica proslavila Mitrovdan, dodeljena gradska priznanja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Nizom različitih aktivnosti juče je obeležen Dan Grada Sremske Mitrovice i svečano proslavljena gradska slava Mitrovdan.

U Sabornom hramu Svetog velikomučenika Dimitrija prvo je održana sveta liturgija, a zatim je isečen slavski kolač. Nakon toga na gradskom trgu otkriven je spomenik Ćire Milekića, da bi zatim bila održana svečana Sednica skupštine grada na kojoj su dodeljene Novembarske nagrade i plakete grada.

„Danas je za nas posebno radostan i svečan dan, dan kada naš grad slavi svoju krnu slavu Svetog Dimitrija i dan kada se okupljaju svi koji vole i poštuju naš gradi i koji su doprineli da on bude lepši, bogatiji, napredniji na zadovoljstvo svih onih koji u njemu žive, rade ili borave. Danas je prilika da i mi koji vodimo Sremsku Mitrovicu sumiramo sve što je rađeno u godini iza nas, a da bih mogao realno da pričam o onome što je urađeno sad, moram malo da se vratim i unazad, sve do 2004. godine kada je privreda bila, blago rečeno, jako loša i gde smo imali stopu nezaposlenost od 24%. Osnovni cilj i zadatak lokalne samouprave i onih koji su vodili grad u prethodnom periodu bilo je brz pronalazak investitora koji su trebali da svojim dolaskom u Sremsku Mitrovicu promene ovu lošu privrednu sliku. Na tom polju mnogo se radilo, formirane su radne zone Sever 1 i Sever 2, dok je radna zona Jezero formirana 2016 godine. Sada, u ovoj godini možemo da kažemo da je rad prethodnika dao izvanredne rezultate i danas imamo nezaposlenost od ispod 6%, grad broji skoro 21 hiljadu zaposlenih, što je bila brojka u vreme najvećeg privrednog razvoja ovog grada, krajem osamdesetih godina, a pored toga što smo grad privrede, mi smo i poljoprivredni kraj. Zahvaljujući Vladi Republike Srbije, mnogi naši poljoprivrednici došli su do nove mehanizacije i drugih subvencija i podsticajnih sredstava mladih poljoprivrednika, došlo je i do porasta zaposlenih u trgovini i ugostiteljstvu. Uz pomoć Pokrajinske vlade omogućena su velika ulaganja u Opštu bolnicu, renovirane su brojne zdravstvene ambulante. Počela je izgradnja auto – puta Kuzmin – Sremska Rača, izgrađen je podvožnjak i renovirana Železnička ulica uz pomoć republičke Vlade”, rekao je prilikom svečane sednice gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Snader.

On je dodao je da je lokalna samouprava nosilac ili je aktivno uključena u proces dualnog obrazovanja, u brojne projekte u oblasti urbanizma, komunalnih usluga i bezbednosti, obrazovanja, kulture i sporta.

Nakon gradonačelnika prisutnima se obratio i Tomislav Janković predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica koji je prvo čestitao svim građanima Dan grada i slavu Svetog Dimitrija, kao i nagrađenima na vrednim priznanjima.

„Vrlo je važno čuvati tradiciju i uspomenu na sve ljude koji su dali svoj doprinos u razvoju našeg grada, sve one koji su uložili sebe, dali sebe kroz istoriju Sremske Mitrovice da ona danas bude jedno lepo savremeno mesto za život. Grad tokom svoje istorije više puta i pokoren i uništen, ali su uvek kao fenkis podizao i nastavljao da živi i da se razvija”, rekao je Janković i dodao da su gradskim priznanjima nagrađeni oni koji su dali doprinos da Sremska Mitrovica danas izgleda i funkcioniše kao jedan moderan, razvijen grad.

Novembarska nagrada je gradsko priznanje, a dodeljuje se svake druge godine počev od 2009. godine, građanima u znak priznanja za značajna dostignuća u oblasti privrede, obrazovanja, zdravstva, kulture, sporta, kao i za poseban doprinos na afirmaciji grada.

Novembarska nagrada je gradsko priznanje, a dodeljuje se svake druge godine počev od 2009. godine, građanima u znak priznanja za značajna dostignuća u oblasti privrede, obrazovanja, zdravstva, kulture, sporta, kao i za poseban doprinos na afirmaciji grada.

Ovogodišnji dobitnici Novembarske nagrade su:

RADOJLE MARKIĆEVIĆ doktor biotehničkih nauka, koji se istakao svojim naučno-istraživačkim radom u oblasti poljoprivrede samostalno i kao koautor objavio na desetine stručnih i naučnih radova, publikacija i studija koje su doprinele unapređenju poljoprivredne priozvodnje u Srbiji. Punih 29 godina je predsednik Društva za čuvanje spomenika i negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Dobitnik mnogih vrednih priznanja među kojima je i „Orden srpskog ratnika”.

STEVO LAPČEVIĆ spada u grupu mladih novinara koji su proteklih nekoliko godina u značajnoj meri unapredili kvalitet novinarstva u Sremskoj Mitrovici. On ne stoji van problema o kojima piše već se aktivno uključuje i daje lični doprinos njihovom rešavanju, pa se može reći da se pored novinarskog posla bavi i humanitarnim radom. U dva navrata je od udruženja novinara dobio prestižnu nagradu „Đoko Vještica” koja se dodeljuje za novinarsku humanost i angažovano pisanje.

BRANKO LOĐINOVIĆ veteran Drugog svetskog rata, više puta odlikovan, ordenom za hrabrost. I u svojoj 92-oj godini predstavlja živi simbol antifašističke borbe. Učesnik u borbama za oslobođenje Srema i Sremske Mitrovice.

Preduzeće „TOP-PRODUKT BOŠKO” iz Divoša, zapošljava preko 40 meštana ovog sela, a koje svoje prozvode plasira i u zemljama EU. Odlikuje ga uspešna saradnja sa MZ „Divoš“, FK „Hajduk“ iz Divoša, Udruženjem žena „Divoš“, OŠ „Sveti Sava“, Ambulantom u Divošu, Srpskom pravoslavnom crkvom u Divošu. Donator je svih seoskih manifestacija u Divošu. Ambulanti u Divošu donirao stomatološku stolicu, OŠ „Sveti Sava“ donirao računarsku opremu. Donirao SPC prilikom obnove hrama.

Dr MILAN MANDIĆ lekar u Službi hitne pomoći, istakao se svojom humanošću, odnosom prema pacijentima, koji je svojim požrtvovanim radom spasio mnoge ljudske živote. On je pravi predstavnik svog poziva, koga oličavaju osobine kao što su pravednost, dobrotvornost, odsustvo bilo kakve diskriminacije pacijenata, poštovanje života i pacijenata i pre svega humanost.

VOJISLAV BUGARASKI profesor muzičkog vaspitanja u penziji, jedan od osnivača i dirigent hora Sirmijum kantorum ceo život je posvetio muzici i muzičkoj edukaciji mnogih generacija. Pod dirigentskom palicom profesora Bugarskog hor Sirmijum kantorum osvoji je mnoge vredne nagrade u zemlji i inostranstvu.

Radojle Markićević zahvalio se u ime svih nagrađenih: „Nagrada, da kažem onako pošteno i iskreno, ona mene ne može da stimuliše da nešto radim, jer moj radni dan počinje u 6:00 h, a završava se negde oko 23:00 h, dakle više ne mogu. Znači ovako kao neko priznanje, zbilja to znači kao priznanje nekoga za nekih dugogodišnji rad. Mladi će raditi, radiće i oni samo im treba omogućiti, mislim da mnogi od njih i nemaju ni mogućnosti, a kako kako rade dobro kad odu recimo inostranstvo, rade lepo, zato što može lepo i da se zaradi, a ovde mu je to malo i uskraćeno. Kad bi bilo drugačije, bilo bi i za njih mnogo bolje. Vidim ovde su mladi ljudi nagrađeni, rano je da budu laureati za životno delo, pred njima je tek život, oni tek treba da dobijaju nagrade.”

Branko Lođinović veteran Drugog svetskog rata, jedan od nagrađenih rekao je: „Ja sam rođen 1927. godine u Grgurevcima. Ova nagrada mi znači mnogo. Nagrada je veliko da kažem priznavanje, ne za mene samo jednog, kao priznanje pripada svim borcima 16. divizije koji su oslobađali Sremska Mitrovica među kojima sam i ja.”

Plaketa grada dodeljuje se pravnim licima i građanima koji su se posebno istakli svojom delatnošću na humanitarnom, kulturnom i drugom planu, a ove godine je dodeljena Petru Pismestroviću i Majklu Verneru koji su bili sprečeni da dođu na svečanost ali su poslali telegram zahvalnosti.

Ovogodišnji dobitnici Plakete grada su:

PETAR PISMESTROVIĆ, karikaturista svetskog glasa i renomea, među najpoznatijim u svetu kao portret-karikaturista. Krikaturom se bavi više od pola veka. Objavio 10 knjiga karikature. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja u zemlji i svetu od kojih je najznačajnija nagrada „Pjer”. Imao je preko 50 samostalnih izložbi. Iako od 1996. godine živi i radi u Klagenfurtu ovaj rođeni Mitrovčanin s ponosom promoviše ime svog rodnog grada Sremke Mitrovice.

MAJKL VERNER, profesor na Albani Univerzitetu u Njujorku. Dugogodišnji saradnik na istraživanju, prezentaciji i promociji antičkog nasleđa Sirmijuma i kulturne baštine Grada Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i