Otac i sin iz Šida oslobođeni optužbe za šverc 800 kilograma kokaina. Sud ih posle 3 godine oslobodio optužbi

Od strane Ozon
0 komentar

Apelacioni sud pravosnažno je oslobodio optužbi oca i sina, Mirka (69) i Dragana (42) Đanković, kao i Borislava Istijanovića da su sa bili članovi kriminalne grupe Vladislava Funštajna iz Erdevika, koji je u Atlantiku uhapšen sa 800 kilograma kokaina, čija je vrednost procenjena na oko 50 miliona evra. Podsetimo, na teret im se stavljalo da su uplaćivali novac na račun Funštajna kako bi on kupovao drogu.

Funštajna je u julu 2019. španska policija uhapsila pošto je na jedrilici kojom je on kao iskusan pomorac upravljao pronašla kokain sa likom Gavrila Principa. Porodica uhapšenih Mirka i Dragana Đankovića, od prvog dana je tvrdila da oni nemaju nikakve veze sa drogom i da žive skromno.

– Moj muž i sin nisu narkobosovi. Živimo skromno i pošteno zarađujemo, a njih dvojica uhapšeni su samo zato što poznaju Vladislava Funštajna iz Erdevika! Pa mi da imamo te pare od droge, ne bismo dizali kredit za popravku kuće, u dugovima smo do guše – izjavila je tada supruga i majka uhapšenih. Ona je tada potvrdila da Vladislava poznaju i da im je ranije često dolazio u kuću, ali da nije znala čime se on bavi.

– Moj sin Dragan i Vladislav su 2018. radili na Mediteranu kao skiperi, obojica imaju dozvole za upravljanje jedrilicama. Kad su se vratili kući Funštajn je pričao Draganu da mu je dosta da radi za druge i da želi da kupi brod. Zatim je početkom godine kazao mom sinu da ima dobar posao za obojicu u Meksiku, da tamo voze jedrilice -ispričala je Anđelka.

Dragan je, prema njenim rečima, prihvatio ovu ponudu, Vladislav je pre polaska u Meksiko ostavio Anđelki i Mirku izvesnu svotu novca i zamolio ih da mu to pričuvaju.

– Kazao nam je da je prodao neko imanje u Erdeviku, da će po jedan deo tih para kasnije doći njegova sestra, a da mu ostatak pošaljemo u Meksiko preko Vesternjuniona kad nam bude zatražio. Mirko i ja smo pristali, a Dragan i Vladislav su 10. aprila otputovali – prica Andelka.

Dragan joj se, medutim, javio posle samo nekoliko dana i kazao da želi da se vrati kući.

– Žalio se da su tamo ogromni talasi, da je sve mnogo opasnije nego na Mediteranu i tražio je da mu pošaljemo 1.000 dolara za avionsku kartu da se vrati u Srbiju. Kući je bio vec 24. aprila, a Vladislav je u međuvremenu u dva navrata tražio da pošaljemo po 1.000 dolara, što je moj muž i učinio. Od tada niko od nas više nije ni čuo, ni video Funštajna – navela je ona. Pravi šok doživeli su kada im je te 2019. u kuću u Šidu upala policija.

– Bilo je 5.30, vrata su nam bi la otvorena zbog vrućine. Mirka i Dragana su uhapsili u gaćama, na spavanju, a ja sam se od šoka onesvestila. Celu kuću su pretresli, ali nisu našli nikakvu drogu niti novac. Mi nemamo veze sa tim kokainom, pošteno živimo! Muž i ja smo penzioneri, a Dragan se uglavnom izdržava popravljajući kompjutere. Pa da smo nekakvi narko bosovi, ne bismo dizali kredit da popravimo krov na kući – ispriča je ranije za Kurir.

Blic

Možda Vam se svidi i