Održana edukacija za đake prvake povodom Svetskog dana šuma

Od strane Ozon
0 komentar

„Vojvodinašume“ i Gradska uprava za obrazovanje organizovali su danas predavanje za učenike OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ povodom Svetskog dana šuma.

Deca će se tokom današnjeg dana upoznati sa aktivostima, značajem i problemima u šumama, kako kroz predavanje tako i kroz odlazak u prirodu.

„Jako nam je bitno da razvijemo svest dece u cilju zaštite prirode i u cilju očuvanja planete. Najveći problemi šuma su klimatske promene, problemi sa raznim insektima i bolestima, kada se to sve stavi u jedno šume nailaze na niz negativnih lančanih događaja. Edukativnim programima odlazimo u škole, edukujemo decu, svake godine se trudimo da po 200-300 dece iz Srema bude na našim predavanjima.“ rekla je Ivana Lozjanin, današnji predavač.

Slavica Bobić, učiteljica u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ danas je dovela svoje prvake na predavanje i rekla da je ovo najbolji način da deca uče i edukuju su.

„Deca vole da odu u park, da izađu napolje, nema bolje sredine od prirode i o njoj treba učiti i brinuti se o njoj.“ kratko je rekla Bobić.

Miona Nedić kaže joj se današnje predavanje dopalo a da je danas naučila da šuma treba da se čuva jer nam šuma daje kiseonik.

Ovaj dan beležava se od 1971. godine, kada je Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije donela odluku da dan prolećne ravnodnevnice na severnoj, odnosno jesenje ravnodnevnice na južnoj Zemljinoj hemisferi bude posvećen šumama.

Cilj je bio da se ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na opstanak čovečanstva, jer neposredna i najveća korist od šuma je što su one fabrika kiseonika. One danas pokrivaju nešto više od 30 odsto ukupnih kopnenih površina Zemlje- prostiru se na oko četiri milijarde hektara.

U Srbiji je trenutno 29 odsto površina pod šumama, odnosno tri miliona hektara.

Možda Vam se svidi i