Reagovanje povodom slučaja vršnjačkog nasilja. Lokalna samouprava najoštrije osuđuje svaki vid nasilja

Od strane Ozon
1 komentar

Gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović,  izrazila je danas zabrinutost povodom najnovijeg slučaja vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi “Sveti Sava”.

“Zaštita dece i učenika od nasilja nam je svakako prioritet, to je složen proces u kojem treba da učestvujemo svi, počev od samih profesora, nastavnika, rukovodstva škole, roditelja sa druge strane, samih učenika i naravno lokalne zajednice.

Ovaj slučaj koji se desio u osnovnoj školi u Sremskoj Mitrovici nas je duboko potresao ali ono što je dobro je da nije bilo velikih posledica po zdravlje deteta, kao što se nekada i desi u vršnjačkom nasilju.

Naravno da mi, lokalna samouprava, naša lokalna zajednica osudjuje svaki vid nasilja, posebno po pitanju vršnjačkog nasilja, takozvani bullying. Ono na čemu mi treba da radimo u saradnji sa školama je sigurno prevencija, škole to već i rade u okviru svojih planova i programa ali to je ono na čemu mi treba izgleda još više da radimo. U sklopu ove dečije nedelje kada su sve aktivnosti, koje su predvidjenje preventivni, radi druženja dece, učenja, zaštite dece tako da mislim da ovo može biti još jedna tema koju škole treba da uključe u svoj program, ne samo u dečijoj nedelji nego uopšte. Moramo svi zajedno da saradjujemo u zajednici sa školama”, rekla je Svetlana Milovanović.

Važno je istaći da je u zaštiti i prevenciji od vršnjačkog nasilja neophodna podrška i delovanje svih, pa i roditelja, treba prepoznati značaj vaspitnog rada, neophodno je da svi akteri, uključujući i porodicu, daju konstruktivan doprinos u stvaranju bezbedne i podsticajne sredine za život i razvoj dece. Bez porodice koja treba da učestvuje, ne može se mnogo uraditi, dodala je Milovanović.

Nedopustivo da se konflikti rešavaju bilo kakvim nasilnim ponašanjem, rekao je načelnik Gradske uprava za obrazovanje Zoran Đurić.

“Škola je preuzela sve neophodne mere što se tiče ovog slučaja i nije u obavezi da to prijavi načelništvu za obrazovanje jer je to bio treći stepen nasilja u školskoj upravi, tako da je škola sve uradila u skladu sa Zakonom, onako kako treba i kako je propisano u Pravilniku.
Smatram da se nasilje u Mitrovačkim osnovnim školama za ovaj dugi niz godina koji sam proveo u obrazovanju, nije toliko drastično i nema toliko slučaja. Danas je sve nasilje, deca kada se pokoškaju mi to nazivamo nasilje. Složite se da je u naše vreme bilo toga, mi svaku vrstu nasilja osudjujemo, ali moje mišljenje je da nema toliko puno nasilja, iako možda neko sa strane misli drugačije.” rekao je načelnik za obrazovanje Zoran Đurić.

Škola je preduzela neophodne korake, u skladu sa zakonom i pravilnikom o postupanju u slučaju nasilja.

Dragana Sretenović, direktorka OŠ „Sveti Sava“ u Sremskoj Mitrovici je potvrdila da se ovaj incident desio i navela da je povodom tog slučaja škola preduzela neophodne korake, u skladu sa zakonom i pravilnikom o postupanju u slučaju nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

– Obavešteno je Ministarstvo prosvete preko nadležne školske uprave u Novom Sadu, PU u Sremskoj Mitrovici, odnosno školski policajac, a odmah nakon incidenta stručna služba škole i odeljenski starešina obavili su razgovore sa učenicima u svrhu prikupljanja relevantnih činjenica. Zatim je zakazan sastanak tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i diskriminacije – navodi ona i dodaje:

– Na sastanku tima za zaštitu procenjen je nivo nasilja i utvrđeni su dalji koraci: pokretanje vaspitno-disciplinskog postupka, plan zaštite za sve učenike, pojačan vaspitni rad u odeljenju i pojedinačno. Na nivou ustanove planirane su i aktivnosti u vezi s prevencijom vršnjačkog nasilja.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Anonimno 07.10.2021. - 4:48 pm

Neka neka nek se Šipaju da ne bude ja uvek jedini i treba malo.o drugima da se piše😘

Komentari su zatvoreni.