SUBVENCIJE OD DRŽAVE OD 15. OKTOBRA: Ministarstvo finansija uvodi novine, evo o čemu je reč

Od strane Ozon
0 komentar

Period prelaska na novi sistem traje od 1. novembra 2021. godine do 30. aprila 2022. godine.

– Preko portala Poreske uprave ePorezi u toku je prijava lokacija poslovnih objekata za novi model e-fiskalizacije – navode iz ministarstva.

Kako dodaju, od 15. oktobra preko istog portala počinje i prijava za subvencije za kupovinu novih fiskalnih uređaja ili nadogradnju postojećih.

– Novi sistem nas snažno vodi ka borbi protiv sive ekonomije, osim što privreda ima veliku korist, jer nema više kontrolnih papirnih listića, niti godišnjih servisa fiskalnih uređaja. Fiskalni uređaj sam po sebi može da bude i mobilni telefon, tablet ili laptop, idemo u korak s vremenom i digitalizacijom – tvrde iz ministarstva.

Prema njihovim rečima, tokom prelaznog perioda od šest meseci paralelno mogu da postoje i stari i novi sistem.

Budi eFiskalizovan

Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom.

Period prelaska na novi sistem traje od 1. novembra 2021. godine do 30. aprila 2022. godine.

Od 1. oktobra poreski obveznici putem portala ePorezi mogu da prijavljuju poslovni prostor i poslovne prostorije u kojima obavljaju delatnost, za koje je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja.

Takođe, od 15.oktobra do kraja januara 2022. godine preko sajta Poreske uprave, svaki poreski obveznik može da se prijavi za subvenciju Vlade Srbije – 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, pri čemu će oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase.

Možda Vam se svidi i