Potvrdjeno: Izbori u Srbiji 3. aprila

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednički, parlamentarni i beogradski izbori u Srbiji biće održani 3. aprila, potvrđeno je danas u Skupštini Srbije, na još jednoj rundi međustranačkog dijaloga koji se odvija bez prisustva posrednika iz EU, saznaje „Blic“.

Kako je „Blic“ ranije pisao, oni će biti raspisani 15. februara, a na birališta će se izaći mesec i po dana kasnije.

Predsednički izbori biće raspisani nešto kasnije, tačnije 3. marta.

Dijalogu koji upravo završen, prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da će izbori najverovatnije biti održani 3. aprila potvrdio je, nakon dijaloga, i predsednik Skupštine Ivica Dačić. Najavio je da bi sporazum mogao da bude potpisan sledeće nedelje.

– Sporazum se tiče nekoliko tačaka, a tu spadaju izborno zakonodavstvo, izborni proces u smislu podnošenja lista potpisa kontrole biračkih spiskova, pa do medija i finansiranja kampanja – rekao je nakon sednice Dačić.

Dačić je ocenio da su svi učesnici dijaloga zadovoljni, možda, kako je rekao, ne u potpunosti.

– Veliko je zadovoljstvo što je vlast pokazala želju za kompromisom i implementiraćemo sve što smo dogovorili, da sutra svi možemo da kažemo da je dijalog dao rezultate i da niko ne sme da koristi ove teme za bacanje ljage na Srbiju – rekao je Dačić.

Dodao je i da su svi na sastanku rekli da će potpisati dokument, navodeći da će se to dogoditi sledeće nedelje.

Ipak, predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da oni neće potpisati završni dokument o poboljšanju izbornih uslova dok ne vide njegovu završnu verziju.

– Demantujem predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića, Dveri nisu rekle da će potpisati završni dokument dok ne vidimo završnu verziju i dok Predsedništvo ne donese takvu odluku – rekao je Obradović novinarima.

On je podsetio da su Dveri tražile da sedam vodećih medija dostavi medija planove u kojima bi se povećalo učešće opozicije u medijima, kao i formiranje nadzrnog tela za praćenje izbora. 

Na sastanku je došlo do kompromisa o važnim pitanjima na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, usvojeni su pojedini predlozi opozicije.

Izvor: blic.rs

Možda Vam se svidi i