Branko Ćurčić u poseti Sremskoj Mitrovici. Zajednički zadatak očuvanje privrednog ambijenta

Od strane Ozon
0 komentar

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić, koji je ujedno i predsednik Saveta za koordinaciju i praćenje ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, sastao se danas sa gradonačelnicom  Sremske Mitrovice Svetlanom Milovanović i zamenikom Petrom Samardžićem.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i predsednik Saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine Branko Ćurčić razgovarao je sa predstavnicima grada o aktivnostima koje treba da doprinesu održivosti investicionog nivoa u Pokrajini i kreiranju privrednog ambijenta za otvaranje novih radnih mesta.

Potpredsednik Ćurčić je u razgovoru sa gradonačelnicom Opštine Svetlanom Milovanović i zamenikom Petrom Samardžićem istakao da je cilj današnje posete da se razmene informacije o aktuelnoj situaciji u privredi i ekonomskim kretanjima.

Zadatak Pokrajinske Vlade i lokalnih samouprava je i očuvanje privrednog ambijenta koji treba da bude povoljan za otvaranje novih radnih mesta. Ovo je zaključak nakon današnje posete potpredsednika Pokrajinske Vlade Branka Ćurčića Gradu Sremska Mitrovica.

Petar Samardžić je rekao da se tokom sastanka gradske uprave i predstavnika Pokrajinske vlade, razgovaralo o brojnim temama, a posebno o temi izgradnje agrobiznis zone. “ Razlog i ideja posete jeste izrada jednog strateškog i razvojnog planskog dokumenta koji sprovodi pokrajinska vlada za razdoblje od 2021 do 2027 godine na području AP Vojvodine. Ja bih ovu današnju posetu okarakterisao kao segment jednog opsežnog istraživanja, odnosno analize koju sprovodi pokrajinska vlada u cilju upoznavanja sa razvojnim šansama i mogućnostima ali i pretnjama i opasnostima koji se javljaju u regionalnim centrima Vojvodine, stoga mi smo na ovom sastanku došli do sastanka da ono nešto što je najpotrebnije Sremskoj Mitrovici i celom našem Sremskom regionu jesu upravo biznis inkubatori, pre svega agro biznis inkubatori a to je ono u čemu Mitrovica ima ogroman potencijal a to je poljoprivredna proizvodnja i u okviru nje prerađivačka delatnost. Stoga očekujem pozitivne efekte ovog sastanka, u smislu da će se  neke od ovih tema koje sam naveo naći u strateškom dokumentu koji realizuje Pokrajinska vlada, rekao je Samardžić.

Govorilo se o izgradnji industrijske zone, o biznis inkubatorima, i o socijalnom i ženskom preduzetništvu. Ovo su glavne teme današnjeg sastanka, rekao je Samardžić.

 Cilj današnje posete jeste da se u okviru saveta za koordinaciju i praćenje aktivnosti ekonomskog razboja AP Vojvodine na licu mesta upoznamo sa problemima sa kojima se susreće grad Sremska Mitrovica, i da u okviru tema koje savet obrađuje a to su vezane za žensko preduzetništvo, socijalno, idnustrijske zone i biznis inkubatore, kroz jedan zajednički razgovor vidimo šta je to što bi Mitrovici i okolini trebalo u smislu angažovanja Pokrajinske vlade, lokalne samouoprave ili Republičkih organa, da to što se mi ovde dogovorimo i budemo stavili u planski dokument uradi da bi se iz ove četiri oblasti ostvario neki napredak, naveo je Ćurčić.

“Pokrajinska vlada će u tom smislu učiniti sve da pomogne da se i kroz taj deo i deo vezan za regionalnu zastupljenost obzirom da u Vojvodini imamo četiri biznis inkubatora ali nijedan ne obrađuje oblast o kojom smo danas pretežno govorili ovde, a to je biznis inkubator vezan za agro oblast. To može da bude jedan od sasatavnih delova našeg planskog dokumenta koji ćemo Vladi predložiti da se u Sremskoj Mitrovici osnuje agro biznis inkubator koji bi se svim malim potencijalnim proizvođačima ili ljudima koji se već bave time pružila podrška da iz neke male proizvodnje mogu da sa mikro nivoa pređu na veći nivo, podrška je u smislu edukacije, prostora, pravne, knjigovodstvene pomoći kao i svake druge koja je njima potrebna. Prepoznali smo potencijale za industrijske zone i uprave ćemo sagledati potrebe te zone da bi bile interesantne potencijalnim korisnicima treba da imaju pre svega komunikaciju, rasvetu, gas struju i optičke kablove.“

You may also like