Sremska Mitrovica – Danas je na oglednoj parceli PSS održana manifestacija “Dani polja strnih žita”. Ova manifestacija se održava dva puta godišnje i na ovoj manifestaciji se prezentuju rezultati oglednih biljnih kultura.

Organizator manifestacije „Dani polja strnih žita“ je Poljoprivredna stručna služba Sremska MItrovica uz podršku lokalne samouprave.

Direktor “PSS” Stevan Savčić, rekao je da je u prethodnih deset dana bilo aktivnosti pri prikupljanju same ambalaže sredstava za zaštitu bilja.

“Čim prodje žetva, teritorija koju pokrivamo a to su Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Pećinci, te opštine finansiraće uzorkovanje zemljišta. Tom prilikom poljoprivrednici će dobiti preporuku što se tiče samog kvaliteta i čime da djubre svoje njive.” rekao je Savčić.

Zoran Martinović, samostalni stručni saradnik za strna žita rekao je da je ovo 32. dan polja, da je odložen samo dva puta, za vreme rata i tokom pandemije COVID-19.

“Ovo je iznad prosečan dan polja po stanju useva i po onome što očekujemo što se tiče prinosa. Godina nam baš i nije išla na ruku, jesen je bila suva i relativno topla, zima takodje, početak proleća nije obećavao. Aprilske kiše i normalnije temperature su uticale na to da se usevi izvuku iz lošeg stanja u kome su bili.” rekao je Martinović.

Martinović je dodao da usevi sada izgledaju dobro i da je rod obećavajući, da su prinos i kvalitet dobro i očekuje natprosečne prinose preko osam tona.

Načelnik gradske uprave za poljoprivredu, Vladimir Nastović rekao je da ono što mora da bude prisutno i što je poželjno jeste saradnja nauke i struke.

“Iz godine u godine nam se ponavlja situacija da se klima menja, da uslovi u proizvodnji doživljavaju promene i to je ono što nauka može da postigne, što nauka radi i daje nam odgovore.” rekao je Nastović.

Možda Vam se svidi i