Sremska Mitrovica – Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica u saradnji sa Crvenim krstom i Domom zdravlja Sremska Mitrovica će u ponedeljak, 26. juna na Gradskoj plaži obeležiti Međunarodni dan protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama.

Ove godine slogan pod kojim se obeležava ovaj značajan datum iz kalendara javnog zdravlja jeste „Prvo saslušaj“, čime se ukazuje da je najpre saslušati dete ili mladu osobu, prvi i osnovni korak koji treba učiniti kako bi im se pružila pomoć u njihovom zdravom odrastanju i bezbednom razvoju.

Cilj kampanje je podrška prevenciji upotreba droga koja je zasnovana na naučnim dokazima o efikasnosti, čiji su osnovni ciljevi sprečavanje i odlaganje konzumiranja psihoaktivnih supstanci, kao i sprečavanje da oni koji eksperimentišu sa drogama postanu korisnici visokog rizika i zavisnici od droga.

Detinjstvo i adolescencija su periodi kada su deca i adolescenti posebno osetljivi na rizična ponašanja, uključujući i upotrebu duvana, alkohola i droga. Većina mladih nikada neće koristiti droge, ali oni koji hoće su često pogođeni faktorima koji su van njihove kontrole, kao što su siromaštvo, izloženost nasilju, nedostatak roditeljske brige i ljubavi, provođenje vremena sa vršnjacima koji se rizično ponašaju, kriminal. Posebno je važno istaći ulogu roditelja i njihovo uključivanje u programe prevencije, kao i nastavnika, zdravstvenih radnika i policije.

Upotreba ilegalnih droga, bar jednom u toku života, zabeležena je kod 8% od ukupne populacije starosti 18-64 godine u Srbiji. Prevalencija upotrebe ilegalnih droga u Srbiji niža je u poređenju sa većinom zemalja EU.

Možda Vam se svidi i