Preminuo predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor

Od strane Ozon
0 komentar

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), preminuo je danas u 68. godini nakon teške bolesti. Pastor je imao izuzetnu političku karijeru u Vojvodini. Rođen je 20. avgusta 1956. godine u Novom Kneževcu i diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1980. godine.

Foto Аутономна Покрајина Војводина

Pastor je bio predsednik Skupštine Vojvodine u tri mandata, služeći od 2012. do 2016, od 2016. do 2020. i od 2020. do smrti. Takođe, bio je član SVM-a od osnivanja stranke 1995. godine, a od 2007. je bio njen predsednik.

U svojoj bogatoj političkoj karijeri, Pastor je bio odbornik u Skupštini opštine Subotica od 1992. do 2000. godine, a od 1996. do 2000. i poslanik u Skupštini Savezne Republike Jugoslavije. Takođe, od 2000. do 2008. godine obavljao je funkciju pokrajinskog sekretara za privatizaciju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, a od 2008. do 2012. pokrajinskog sekretara za privredu. U dva mandata bio je potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine.

Takođe, od 1999. do 2002. godine bio je član privremenog Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i predsednik Izvršnog odbora. Na predsedničkim izborima 2008. godine bio je kandidat i osvojio 2,26 odsto glasova.

Pastor je bio prepoznat po svom etičkom pristupu odgovornosti i promovisanju političke kulture dijaloga. Njegova biografija na sajtu pokrajinskog parlamenta ističe da je uspeo da sačuva dignitet Skupštine Vojvodine, te da je demonstrirao sposobnost uvažavanja različitih političkih gledišta, čuvajući duh poštovanja, jednakosti i pravednosti spram svih poslanika u Skupštini AP Vojvodine.

Mirović: Ištvan Pastor bio je saveznik za istorijska dela, prijatelj i poštovalac srpskog naroda i veliki lider mađarske zajednice u Vojvodini

Primio sam sa nevericom vest da nas je posle kraće bolesti napustio Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, sa kojim sam, još od devedesetih godina delio poslaničke klupe u parlamentu, a poslednjih gotovo osam godina i zajedničku i najveću odgovornost za politički rad u Vojvodini i njen razvoj.

Plenio je otvorenošću i poštovanjem argumenata i velikim uvažavanjem srpskih stavova i razumevanjem zajedničke sudbine i zajedničkih izazova. Bio je lider mađarske zajednice u Vojvodini za ponos i ugled, i drug i prijatelj na koga sam mogao da se oslonim. Zastupao je principe u javnom delovanju, a danas je takvih ljudi malo i tim pre je plenio svojim stavovima i zalaganjem.

Srpsko-mađarsko prijateljstvo uzdignuto je na visok nivo zahvaljujući i njemu i to će biti beleg za večno pamćenje. Njegova predanost i posvećenost mađarskoj zajednici u Srbiji bila je potpuna i sveobuhvatna i ostavila je trajne rezultate ugrađujući ovu zajednicu u temelje zajedništva koje nam je nasušno potrebno.

Bio je veliki drug, vedar, optimista do poslednjeg časa. Pamtiću ga kao jednog od poslednjih političara koji je vrednostima davao prednost u odnosu na gole brojeve. Njegovim odlaskom izgubili smo prijatelja, saveznika i pregaoca koji će nam u budućnosti nedostajati i više nego što smo u stanju da to danas shvatimo.

Njegovoj porodici i mađarskoj zajednici u našoj zemlji upućujem iskreno saučešće.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade

Možda Vam se svidi i