Prikupljanje građe za zavičajnu zbirku

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Akcija prikupljanja knjiga, dokumenata, fotografija, razglednica, zvučnih i video zapisa, dijafilmova i dijapozitiva i drugog štampanog materijala Zavičajnog odeljenja Biblioteke „Gligorije Vozarović“ u cilju obogaćivanja zavičajne zbirke i dalje je u toku.

Zavičajnu zbirku čine, knjige autora koji su rođeni u Sremskoj Mitrovici i okolini, koji ovde žive, ili su nekada živeli. U obzir dolaze i knjige koje govore o ovom kraju – narodu, događajima, običajima, itd. Isto važi i za svu drugu vrstu građe: novine i časopise koji sada izlaze ili su izlazili u prošlosti u našem gradu, sve vrste audio i vizuelnih zapisa na kojima se predstavlja Sremska Mitrovica i okolina.

Posebno će biti dragoceni filmovi lokalnih entuzijasta i amatera, kako bi se napravila kolekciju dokumentarnih filmova snimljenih u Sremskoj Mitrovici i okolini , a čija je radnja vezana za područje zavičajnosti koje pokriva.

Sva građa se može pokloniti biblioteci ili dati uz revers kako bi se priredili programi i izložbe. Zavičajno odeljenje će ponuditi jedan dinamičan koncept prezentacije građe koja se nalazi u privatnim kolekcijama. Akcija će trajati do kraja jula 2017. godine.

Mole se svi sugrađani koji raspolažu ovakvim materijalom, da se jave Biblioteci „ Gligorije Vozarović“, na telefon 022/621-130 i šire upoznaju sa ovom značajnom akcijom koju će voditi bibliotekarka Moravka Todić.

Konačan cilj ovog projekta je da se postojeći, još uvek skroman fond zavičajne zbirke proširi, pre svega uz pomoć građana, kao i da se upozna šira javnost sa radom biblioteke na očuvanju, zaštiti i promociji lokalnog vizuelnog i dokumentarnog kulturnog nasleđa.

Možda Vam se svidi i