Vodič za putnike: Propisi o unosu i iznošenju stvari preko granice u Srbiji

Od strane Ozon
0 komentar

Počela je letnja turistička sezona, a iz Uprave carina podsećaju građane Srbije na propise koji se odnose na prenos robe prilikom putovanja ili povratka sa odmora. U cilju olakšavanja prelaska granice i izbegavanja nepotrebnih zadržavanja, važno je da putnici budu upoznati sa važećim propisima koji se primenjuju i tokom ove sezone.

Kada je reč o prenosu novca, unos gotovine u Srbiju je slobodan. Međutim, ukoliko nosite sa sobom više od 10.000 evra u dinarima ili bilo kojoj drugoj stranoj valuti, neophodno je da taj iznos prijavite na ulazu i izlazu iz zemlje popunjavanjem odgovarajućeg obrasca. Ovo pravilo važi za svakog pojedinačnog putnika, uključujući i maloletnu decu.

Lični prtljag obuhvata sve predmete koje putnik nosi sa sobom i koristi tokom putovanja, kao što su odeća, obuća, sportska oprema, tehnički uređaji itd. Ukoliko imate vredniji rekvizit ili uređaj, preporučuje se popunjavanje obrasca o privremenom iznosu kako biste mogli da dokažete da ste taj predmet izneli iz zemlje i izbegnete plaćanje uvoznih dažbina.

Važno je napomenuti da postoje ograničenja kada je u pitanju akcizna roba koja se nalazi u ličnom prtljagu. Kada je reč o duvanskim proizvodima, dozvoljena količina je:

  • 50 cigareta
  • 25 cigarilosa
  • 10 cigara (tompusa)
  • ili kombinacija navedenih proizvoda u manjim količinama

Što se tiče alkohola, dozvoljena količina u prtljagu je:

  • 1 litar žestokog pića
  • 1 litar vina

Putnici mogu uneti hranu koja im je potrebna tokom putovanja u razumnoj količini, kao i fabrički upakovane hrane za lične potrebe. Važno je imati na umu da unos hrane životinjskog porekla podleže posebnim ograničenjima, pri čemu količina ne sme prelaziti 1 kilogram.

Što se tiče lekova, putnici mogu poneti lekove za ličnu upotrebu ili za svoje ljubimce u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju u trajanju do 15 dana. U slučaju lekova koji sadrže psihoaktivne supstance, potrebno je imati zvanično mišljenje lekara za količinu preko jednog pakovanja sa 30 pojedinačnih tableta.

Kada je reč o nakitu i dragocenostima, preporučuje se da se sve vredne stvari prijave kako bi se izbegli neprijatnosti i rizici od privremenog ili trajnog oduzimanja. Ovo uključuje lični nakit koji se nosi na sebi ili u prtljagu, kao i zlato u obliku pločica, poluga i novčića.

Pri povratku u zemlju, putnici mogu uneti robu koju su kupili u inostranstvu bez naplate dažbina, ukoliko vrednost te robe ne prelazi 100 evra. Ukoliko je vrednost robe veća od ovog iznosa, ali ne prelazi 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, putnici treba da prijave tu robu i mogu je ocariniti na samom graničnom prelazu u tzv. „skraćenom postupku“. U ovom slučaju, obračunava se carina od 10% na carinsku osnovicu (procenjenu vrednost robe), a na taj iznos se dodatno obračunava PDV od 20%.

Uprava carina savetuje putnike da detaljnije informacije o propisima i ograničenjima prilikom prenosa robe preko granice, kao i o dozvoljenim količinama, pronađu na sajtu Uprave carina u brošuri „Vodič za putnike“. Takođe, preporučuje se provera informacija na sajtovima carinskih administracija zemalja u koje putnici putuju, s obzirom da se propisi mogu razlikovati od zemlje do zemlje.

Izvor: carina.rs

Možda Vam se svidi i