Nagrađeni pobednici konkursa “Bezbedno detinjstvo”

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U sremskomitrovačkoj Gradskoj kući danas je upriličena svečanost za nagrađene učenike petog razreda osnovnih škola u Sremu, koji su učestvovali na literarno-likovnom konkursu u okviru projekta “Bezbedno detinjstvo – razvoj bezbednosne kulture mladih” koji je raspisala Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici i Uprava za obrazovanje. Na konkurs je pristiglo više od 130 radova, a nagrađeno je ukupno 10 učenika i to 5 za likovne i isto toliko za literarne radove.

Nagrade je uručio načelnik Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici Đura Mandić.

„Nagrađivanje dece, školaraca u okviru projekta „Bezbedno detinjstvo“ je samo neka završna faza, da tako kažem tačka na projekat za ovu godinu. Kažem za ovu godinu zato što je ovaj projekat osmišljen pre sedam godina zajedno sa Ministarstvom prosvete i tada je predviđeno da on traje 5 godina. Međutim, tokom tih pet godina smo iz projekta izvukli za nas značajna iskustva, neka nova saznanja koja su nas prosto motivisala da nastavimo i dalje sa njegovom realizacijom, jer projekat nije osmišljen tako da ne može da se menja, modernizuje, da prati šta su savremeni trendovi i tokovi. Ono što nam je primarno bilo i kada smo počinjali sa projektom i sada jeste da se policija kao državni organ sa nekom predrasudom represije približi posebno toj najmlađoj kategoriji stanovnika, a to su deca“, rekao je Mandić prilikom svečanosti.

On je objasnio da je prema proceni Ministarstva prosvete kategorija petih razreda sasvim sposobna da prati program projekta, da shvati njegov značaj i ulogu i ono što je osmišljeno kao njegova trajna poruka, tako da u njemu učestvuju upravo deca tog školskog uzrasta.

„Za ovu godinu predviđene su četiri posebne oblasti kojima se bavimo u okviru projekta, prva oblast jesu vršnjačko i elektronsko nasilje kao nešto što je za mnoge još uvek nepoznanica, druga oblast našeg delovanja odnosila se na priblilžavanje pripadnika policije deci, treća oblast je obuhvatala sferu bezbednosti u saobraćaju, a četvrta odnos policije i lokalne zajednice“, dodao je Mandić.

Načelnica Uprave za obrazovanje Mirjana Pjevica objasnila je da je “Bezbedno detinjstvo – razvoj bezbednosne kulture mladih” zajednički projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva unutrašnjih poslova, a da tradicionalno već sedmu godinu za redom Uprava na čijem je čelu zajedno sa Policijskom upravom u Sremskoj mitrovici raspisuje literarno – likovni konkurs kao rezime svega onoga što su deca tekuće školske godine slušala odnosno naučila na obukama sa pripadnicima policije.

„Ono što je svima nama najbitnije i što je naš cilj u suštini jeste da preventivom utičemo na decu, da im probudimo svest o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, o štetnim posledicama upotrebe droge i alkohola, ali i o temi koja je možda sada najaktuelnija i na žalost u porastu, a to je vršnačko nasilje i nasilje na internetu“, rekla je Pjevac.

Teme na ovogodišnjem konkursu bile su:

1. U začaranom krugu droge i alkohola
2. Prijavi nasilje – ne trpi, ne boj se!
3. Policajac – čuvar mog detinjstva
4. Bezbedno od kuće do škole
5. Tviter, fejsbuk, instagram – treba biti oprezan!

Nagrađeni učenici:

Za literarne radove:
1. Dražen Begović, OŠ „Slobodan Bajić Paja“ Sremska Mitrovica
2. Elena Lacković, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Sremska Mitrovica
3. Anastasija Turudić, OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod “ M. Mitrovica
4. Teodora Prijić, OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod “ M. Mitrovica
5. Borislav Vučetić, OŠ „Sava Šumanović“ Erdevik

Za likovne radove:
1. Nevena Pavičić, OŠ „Dušan Jerković Uča“ Šimanovci – Deč
2. Anđela Bačevac, OŠ „Dušan Jerković Uča“ Šimanovci – Deč
3. Sara Popov, OŠ „Simeon Aranicki“ Stara Pazova
4. Dejan Vojnović, OŠ „Boško Palkovljević Pinki“, Stara Pazova
5. Vlada Đukić, OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod “ M. Mitrovica

Možda Vam se svidi i