„Sunčani sat“ ruskom piscu Jurij Bukovskom

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U organizaciji Centra za kulturu „Sirmiumart“ nedavno je završen Sedmi međunarodni festival mladih pesnika „Mašta i snovi“, a među nagrađenim našao se i ruski pisac za decu Jurij Bukovski kojem je pripala nagrada „Sunčani sat“.

Bukovski je prestižnu nagradu „Sunčani sat“ dobio za književno delo i podsticaj literarnog stvaralaštva dece i mladih, kao i za doprinos razvoju festivala „Mašta i snovi“.

Nagradu gospodinu Bukovskom je danas u Gradskoj kući uručio zamenik načelnika Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu Zoran Miščević u prisustvu višestruko nagrađivanog mitrovačkog pisca Nedeljka Terzic, Sanje Jovanović, urednika programa u Centru za kulturu „Sirmiumart“ i Mirjane Marković, predsednice Književne zajednice Sremska Mitrovica.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas dobio ovu nagradu i što je moj rad prepoznat i priznat i u Sremskoj Mitrovici. Ovo je prvi put da sam u vašem gradu, ali nije prvi put da sam u Srbiji, tri godine u nazad učestvovao sam „Zmajevim igrama“, kao i na još nekim festivalima, što planiram da nastavim i u budućnosti“, rekao je prilikom primanja nagrade Bukovski.

Pisac za decu i mlade Jurij Antoljevič Bukovski rođen je 14. februara 1949. godine u Lenjingradu, danas je to Sankt Peterburg u Rusiji, gde živi i stvara. Objavio je osam knjiga za decu na ruskom jeziku, dok su dve zbirke bajki i zbornik pripovedaka i kratkih priča objavljeni u Kanadi. Njegova prva knjiga „Pravi dečak“ 1990. godine objavljena je u 150.000 primeraka. U ruskim internet-izdavačkim kućama objavljeno je preko deset njegovih knjiga. Radi kao urednik časopisa za decu „Sankt – Peterburška Iskrica“. Član je Saveza pisaca i Saveza novinara Rusije.

Možda Vam se svidi i