Traktori bez kabine biće zabranjeni na putevima

Od strane Ozon
0 komentar

Od 1. januara 2025. godine traktori proizvedeni nakon 1983. godine više neće moći da učestvuju u saobraćaju bez kabine ili zaštitnog rama, piše RTV

Agencija za bezbednost saobraćaja je treću godinu zaredom raspisala javni poziv za besplatnu dodelu zaštitnih ramova za traktore u Srbiji, a prijave traju do 15. maja.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković rekao je za Tanjug da je cilj podele besplatnih ramova zaštita vozača traktora prilikom prevrtanja, odnosno da se smanji broj stradanja vozača traktora.

„U Republici Srbiji od preko 400.000 traktora, preko 150.000 traktora je bez zaštitne kabine ili rama. Samo u toku 2022. godini poginuo je 81 vozač traktora u Srbiji, a prošle godine 59. Za dve godine ove akcije uspeli smo da smanjimo broj stradalih za 29. U poslednjih 10 godina samo na putevima Republike Srbije smrtno je stradalo preko 350 traktorista, dok je preko 2.000 povređeno“, rekao je Koković.

Prema njegovim rečima Vlada Srbije finansira celokupan iznos zaštitnog rama, a u tu svrhu Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture opredelilo je po 125 miliona dinara za 2022, 2023. i 2024. godinu.

Ističe da je do sada podeljeno preko 7.000 zaštitnih ramova.

„Pozivamo sva zainteresovana fizička i pravna lica na teritoriji Republike Srbije koja ispunjavaju uslove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane dodele zaštitnih ramova za upotrebljavani traktor, da zaključno sa 15. majem 2024. godine podnesu zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja. Zahtevi se podnose u zatvorenoj koverti na adresu: Bulevar Mihajla Pupina 2, 11070 Novi Beograd, sa naznakom ‘Zahtev za subvencionisanu dodelu novog zaštitnog rama’, ili putem elektronske adrese Agencije: ramovi@abs.gov.rs“, rekao je Koković.

Dodao je i da se detaljni uslovi nalaze na sajtu Agencije.

RTV

Možda Vam se svidi i