Država nudi pomoć Mitrosu da ne ugasi proizvodnju

Od strane Ozon
2 komentari

Sremska Mitrovica. Vlada Srbije traži rešenje da vlasnik mesne industrije Mitros, austrijska firma Gierlinger holding ne zatvori tu fabriku, kako je najavila, piše Beta.

Na stolu su dve strategije – pomoć države ili prodaja, saznaje Beta u Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije.

Predsednik tog sindikata Živorad Kolarević rekao je da su vlasnici Mitrosa juče imali sastanak u Vladi Srbije i da su razmatrane te dve opcije, a jutros je i potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije i član Srpske napredne stranke (SNS) Branislav Nedimović u partijskim prostorijama Sremske Mitrovice sindikatima obećao da država traži rešenje da više od 500 radnika ne ostane bez posla.

„Država je spremana da pomogne Mitrosu da nastavi proizvodnju i da se preorjentiše na domaće tržište, umesto na izvoz, a ako se ne dogovori takvo rešenje, pokušaće se sa prodajom te mesne industrije“, rekao je Kolarević.

etaljne analize poslovanja, uprava primorana da donese tešku odluku o obustavi proizvodnje u privrednom društvu Mitros Fleischwaren (proizvodi od mesa) u Sremskoj Mitrovici“. 
Predsednik ogranka Saveza samostalnih sindikata Srbije u Mitrosu Milan Smoljanović rekao je da su vlasnici pre desetak dana obavestili radnike da se gasi proizvodnja zbog loših finansijskih rezultata.

„Do tada nismo imali nikakve probleme, plate su isplaćivane na vreme i na račune i ni dinara nisu zakinuli na zaradama oko 550 radnika“, rekao je Smoljanović agenciji Beta.

Dodao je da sada vlasnici obećavaju i da će otpremnine isplatiti po zakonu, a pregovori tek treba da počnu, ali da još nije saopšten tačan datum zatvaranja te mesne industrije.

Sindikt je u firmi, prema njegovim rečima, osnovan pre godinu dana i nije bilo otpora vlasnika.

On je rekao da pretpostavlja da su problemi nastali zbog više cene mesa u Srbji nego u Evropi.
Gierlinger holding u Srbiji posluje od 2016. godine, a svečanom otvaranju fabrike prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je tada rekao da je austrijska firma dobila finansijsku pomoć Vlade Srbije u iznosu od 5,3 miliona evra, kao subvenciju za zapošljavanje, a vlasnik te firme Johan Gerlinger, kako su preneli mediji, govorio je na mitingu SNS.

Za nešto više od 13 hektara zemljišta sa pravom korišćenja i ukupno 36 objekata Mitrosa, austrijski investitor platio je 800.000 evra i najavio ulaganja od desetak miliona evra.

Šta (ne) znamo o Mitrosu?

Mesna industrija „Mitros“ osnovana je 50-ih godina prošlog veka i dugo je bila jedna od lidera u klaničnoj industriji SFRJ, a u fabrici je tada radilo oko 1.250 radnika.

Prva privatizacija, kada je vlasnik bila kompanija „Svislajn Takovo“, dogodila se pre 18 godina, 2005., ali je 2009. „Mitros“ otišao u stečaj koji je u fabrici dočekalo 150 radnika.

Nakon šest godina, stečaja i tri neuspele prodaje, Odbor poverilaca „Mitrosa“ je 16. januara 2015.godine prihvatio ponudu austrijskog „Gerlinger“ holdinga od 800.000 evra za kupovinu industrijske klanice i fabrike konzervi.

Industrija Mitros iz Sremske Mitrovice, nekada poznata kao jedna od najvećih industrijskih klanica i fabrika konzervi, nastavlja da traga za novim vlasnikom, a vesti o potencijalnim kupcima sežu unazad do 2010. godine. Iako su se tada pojavile najave da su tri potencijalna kupca iskazala interesovanje za ovu fabriku, koja je tada bila u stečaju, dugogodišnji stečajni postupak je ostavio radnike u neizvesnosti.

U 2011. godini, bivši radnici Mitrosa, u stečaju, organizovali su protest ispred ove fabrike kako bi skrenuli pažnju na potrebu za ubrzavanjem stečajnog postupka, koji se tada već vodio gotovo dve godine. Ispred privrednih sudova u Čačku i Beogradu vodila su se dva odvojena stečajna postupka zbog podeljenja Mitrosa na dve firme – SL Mitros i Svislajon Takovo, nakon što je Rodoljub Drašković postao vlasnik.

Tadašnji gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović, podržao je protest radnika Mitrosa i izrazio zabrinutost za sudbinu ove fabrike koja je imala ključnu ulogu u industrijskom sektoru grada. Nedimović je naglasio potrebu za završetkom stečajnog postupka kako bi se stvorili uslovi za prodaju fabrike.

Iako su se pojavile najave da su više inostranih kompanija zainteresovane za kupovinu Mitrosa, stečaj je i dalje prolongiran, a osnovni problem ostaje nerazgraničenje imovine između SL Mitrosa i Takovo agrara. Dugogodišnji stečajni proces je doveo do toga da se oglas za prodaju Mitrosa raspisuje iznova, što je bio slučaj i u maju 2011. godine.

Protesni skup bivših radnika Mitrosa – Ozon Media

Iako su postojale naznake o interesovanju investitora, još uvek nije došlo do zvanične prodaje. Gradski sindikat i bivši radnici Mitrosa tada su vršili pritisak na Odbor poverilaca kako bi se što pre raspisao novi oglas.

Prodat „Srem mill“, „Mitros“ još čeka kupca – Ozon Media

Oko 260 radnika „Mitrosa“ ostalo je uskraćeno za više plata i regres, dok je preko 750 njih uspelo da dobije sva potraživanja.

Austrijski Gerlinger je za oko 13 hektara zemljišta s pravom korišćenja i ukupno 36 objekata Mitrosa platio 800.000 evra i najavio ulaganja od desetak miliona evra.

Mitros počinje sa radom od aprila – Ozon Media

Međutim, pošto je u pitanju rekonstrukcija građevine koja nije radila desetak godina, investitori su imali brojne probleme.

O problemima na koje su nailazili investitori tokom radova pisali smo ranije ČITAJ OVDE – Mitros: Nepredviđeni radovi odložili početak proizvodnje

Sa klaničke industrije mesa, koja je bila na rubu propasti, 17. aprila 2016. skinuti su katanci, a pogon pokrenut, i to zahvaljujući austrijskom investitoru, koji je do tada uložio u modernizaciju pogona preko 28 miliona evra.

Iako nisu uspeli da sklope dogovore sa stočarima iz Srema i Mačve, gde je „Mitros“ nudio farmerima prasad na uslužni tov, to ih nije pokolebalo niti obeshrabrilo da uđu u realizaciju druge faze.

– Iznajmili smo veliki kompleks svinjske farme u Bogatiću, koji smo modernizovali i uložili preko milion i po evra u njega. Tu imamo oko 10.000 svinja u turnusu, odnosno 30.000 biće na godišnjem nivou. Uzeli smo farmu za tov svinja u Temerinu, gde je kapacitet 12.000 u turnusu, ili 36.000 godišnje, i sklopili smo ugovor sa Darkom Gajićem iz Vladimirca, koji nam tovi 9.000 svinja u turnusu, što bi u ovoj godini bilo 27.000 tovljenika.

U ugovoru je bilo da naša ulaganja iznose 20 miliona evra i da do kraja 2017. moramo imati 300 zaposlenih. Mi smo ovo već ispoštovali pre dve godine, i trenutno imamo 360 radnika, a investiranje smo već premašili – rekao je tadašnji direktor Adrović u 2018. godini.

„Mitros“ stiže do 100.000 tovljenika – Ozon Media

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Goxy 27.09.2023. - 8:38 am

Gde je bila država kada je Mitros bio do aća firma, što tada nisu dali subvencije?
Prodaju sve u ovoj državi za tepsiju ribe i daju basnoslovne subvencije stranim „investitorima“.
A mi ćutimo i gledamo kako isisavaju sve naše resurse kao da smo svi nepismeni i nesposobni za bilo kakav biznis!
Kada se izjednače davanja države po radnom mestu stranim i domaćim investitorima a ne prevarantima i naprave isti uslovi za poslovanje ond možemo i očekivati neki napredak, ovako samo možemo da gledamo kako nas pljačkaju i omalovažavaju!

Dr Miggyy 27.09.2023. - 4:12 pm

PUKLE NAŠE, A „STRANE INVESTICIJE“?

Mitros Fleischwaren DOO u Sremskoj Mitrovici, firma koja je dobila finansijsku pomoć Vlade Srbije u iznosu od 5,8 miliona evra u vidu subvencija za zapošljavanje, odlučila je da prekine sa radom, a zaposlene ostavi na cedilu. Firma je puštena u rad 2016. godine. Na svečanom otvaranju fabrike sa zadovoljstvom je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sada kada su nemci utopili pare dobijene od naše zemlje napuštaju je, a predsednik mudro ćuti, kao da se ne tiče njega, a zaslužan je. Imovina Matrosa treba konfiskovati i pustiti u rad našim snagama. Zašto su je prodali kada je to bila jaka firma pre poklanjanja nemcima. Matros nije jedina firma koja je propala, ima ih bar desetak u Srbiji, a vlasti ne preduzimaju ništa da se spase te uništene fabrike. Na svečanom zatvaranju Matrosa neizostavno treba da prisustvuju ΛV i Brnabić.

Komentari su zatvoreni.