Sremska Mitrovica – Prema najnovijim informacijama početak nulte proizvodnje u austrijskoj kompaniji za preradu i obradu mesa „Mitros“ pomeren je za mart mesec.

Kako je za Ozon objasnio generalni direktor „Mitrosa“ Ramo Adrović do ovog pomeranja početka proizvodnje došlo je zbog nepredviđenih problema koji su se javili prilikom rekonstrukcije objekata „Mitrosa“.

Tu informaciju potvrdila je i Branislava Radosavljević, glavni projektant firme „Deneza M inženjering“ na ovom projektu. Radosavljević je prvo objasnila da je kompanija “Deneza M inženjering“ zadužena za deo građevinskih i zanatskih radova na „Mitrosu“, a zatim se osvrnula na glavni razlog zbog čega kraj radova na rekonstrukciji i sanaciji fabrike, odnosno početak proizvodnje kasni.

„Krenuli smo sa sanacijom krova, limova, opšivki i fasade kako bi smo prvo zaštitili od kiše unutrašnjost objekta, a zatim su počeli i radovi u samom objektu. Kako su radovi odmicali sve veći broj problema se pojavljivao i mi smo dobijali pravu sliku u kakvom je stanju objekat. Jedan od najvećih problema bila je kanalizacija koja nije bila u funkcionalnom stanju. Radovi na njoj oduzeli su nam skoro 3 meseca“, objašanjava Radosavljević i dodaje da su se pored problema sa kanalizacijom javili i problemi sa pojedinim stubovima objekta za koje se ispostavilo da nemaju temelje. Takođe u okviru radova vršila se i sanacija konstrukcije plafona podruma.

Zbog svih tih nepredviđenih problema sa kojima su se susretali izvođači radova nije bio moguće ispoštovati napred zakazane termine za početak rada, ali Adrović se vodi mišlju da je bolje i kasniti, ali sve odraditi tako da se kasnije ne javljaju problemi koji su zanemareni u samom startu.

„Od sredine do kraja marta očekujem da počne takozvana nulta proizvodnja. Tada će nas posetiti nadležne inspekcije i uputićemo zahtev za dozvolu za rad. Nakon tri meseca koliko je zakonski predviđeno da traje nulta proizvodnja i dobijanja svih potrebnih dozvola počeće i prava proizvodnja“, objašnjava Adrović.

On napominje da će u proizvodnom pogonu „Mitrosa“ sve biti od rosvaja i da će to biti jedina tako opremljena fabrika u Srbiji. Za sada je, prema njegovim rečima, u fabriku stiglo oko 30 odsto potrebnih mašina, a u narednom periodu sa završetkom radova očekuje se i ostatak. „Sve mašine u „Mitrosu“ biće nove“, dodaje Adrović.

Kada je govorio o zapošljavanju on je rekao da trenutno u „Mitrosu“ radi oko 40 ljudi, a da se očekuje da do kraja godine taj broj bude oko 250 stalno zaposlenih.

Broj aplikacija za posao primljenih do sada kreće se oko 3.000, ali još uvek ih na adresu „Mitrosa“ pristiže od 15 do 20 aplikacija dnevno. Zaposleni u kadrovskoj službi vrše selekciju kandidata i obavljaju razgovore, pre svega sa stručnim kadrom neophodnim za pokretanje proizvodnje, kao što su veterinari, tehnolozi, mesari i do kraja marta očekuje se da se razgovor obavi sa oko 500 kandidata za posao.

Na pitanje vezano za kooperante, Adrović je rekao da su inženjeri stočarstva već četiri meseca na terenima, da posećuju sremske i mačvanske poljoprivrednike, prezentuju im planirani rad fabrike i mogućnosti za saradnju. Obavljeno je preko 850 razgovora sa farmerima, a od tog broja preko 80% njih imaće direktan ugovor sa Mitrosom, bez posrednika.

„Prema izveštajima, u tovu u Sremu i Mačvi ima oko 76.000 svinja“, tako da nema bojazni da će nam faliti kooperanata“, rekao je Adrović i za kraj dodao da je plan se do kraja 2016. godine u „Mitrosu“ dnevno preradi 500 svinja. Broj prerađenh svinja će se povećavati iz godine u godinu, a dugoročnim planom do 2023. godine podrazumeva se dnevna prerada 5.000 svinja.

Računajući radove na rekonstrukciji i sanaciji objekata starog „Mitrosa“ i kupovinu potrebnih mašina do kraja januara i početka februara meseca u ovu fabriku biće uloženo ukupno 16 miliona evra.

Možda Vam se svidi i