Bazar zdravlja u Martinicima: Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica podiže svest o kardiovaskularnim bolestima

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, Ozon Media. – U cilju podizanja svesti o ozbiljnosti kardiovaskularnih bolesti, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, u saradnji sa Domom zdravlja, organizovao je Bazar zdravlja u selu Martinci povodom Svetskog dana srca. Ovaj događaj omogućio je meštanima da provere svoje zdravstveno stanje, uključujući nivo krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi.

Svaki meštanin imao je priliku da porazgovara sa zdravstvenim radnicima i dobije savete o tome kako da utiče na faktore rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja. Osim toga, svi oni sa ustanovljenim kardiovaskularnim rizikom upućeni su na EКG dijagnostiku kod lekara u seosku ambulantu.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) predstavljaju ozbiljan globalni zdravstveni problem i ubica broj jedan u svetu, uzrokujući preko 20,5 miliona smrtnih slučajeva svake godine. Ove bolesti uključuju ishemijske bolesti srca, poput srčanog udara, i cerebrovaskularne bolesti, kao što je moždani udar, a zajedno čine čak 85% svih smrtnih slučajeva povezanih sa KVB.

Prema poslednjim dostupnim podacima, u Srbiji je tokom 2022. godine od bolesti srca i krvnih sudova umrlo preko 51.000 osoba. Bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok smrtnosti u Srbiji, sa učešćem od 47,3% u svim uzrocima smrti. Ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti su najčešći uzroci smrti u ovoj grupi oboljenja, sa učešćem od 36,5%.

Jedan od ključnih problema sa KVB je da se simptomi često ne prepoznaju na vreme. Preko 70% svih simptoma srčanog i moždanog udara javlja se kod kuće, kada je neko od članova porodice prisutan i može da pomogne. Zbog toga je izuzetno važno prepoznati znake i simptome ovih bolesti kako bi se brzo reagovalo.

Znaci i simptomi srčanog udara uključuju:

  1. Jak bol iza grudne kosti u vidu stezanja, pritiska, probadanja, koji traje više od pola sata.
  2. Otežano disanje praćeno kratkim dahom.
  3. Malaksalost, mučnina i povraćanje.
  4. Osećaj uznemirenosti.

Znaci i simptomi moždanog udara mogu uključivati:

  1. Oduzetost jedne strane lica, ruke ili noge na jednoj strani tela.
  2. Konfuziju i teškoće u govoru.
  3. Probleme sa vidom.
  4. Otežano kretanje, vrtoglavicu i gubitak ravnoteže.
  5. Jaku glavobolju.
  6. Nesvesticu ili potpuni gubitak svesti.

Napominjemo da postoji niz faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, uključujući nepravilnu ishranu, gojaznost, fizičku neaktivnost, pušenje, visok krvni pritisak i visoke masnoće u krvi. Promenom ovih faktora rizika i usvajanjem zdravih stilova života, možemo značajno smanjiti rizik od KVB i unaprediti kvalitet života.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica poziva građane da obrate pažnju na svoje zdravlje, redovno se kontrolišu i konsultuju sa zdravstvenim stručnjacima kako bi sprečili nastanak ovih ozbiljnih oboljenja.

Možda Vam se svidi i