Samo u Sremskoj Mitrovici „polupali lončiće“?

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica, Ozon Media. – Sprečavanje u obavljanju posla, uvrede, pritisci, pa čak i pretnje i fizički napadi na novinare.

Ako gledamo statistiku, ovo se dogodi u proseku svakog trećeg dana. Mehanizmi i pravna rešenja koja štite novinare, postoje, ali, jedno je na papiru, a drugo u praksi.

Diskusija o slobodi medija i odnosu prema novinarima u Srbiji i lokalnoj sredini ponovno je pokrenuta, a na redakcije i novinare stavljen je sve veći pritisak, kako sa strane političkih aktera tako i pojedinaca u javnosti. Dok se kritika novinarskog rada može smatrati deo demokratskog društva, nedavni slučajevi pretećih poruka i targetiranja novinara ozbiljno treba da zabrinu.

Građani i odbornici imaju pravo da izraze svoje neslaganje sa izveštavanjem medija i novinarima. Sloboda izražavanja i mišljenja su osnovna ljudska prava koja treba zaštititi. Međutim, preteće poruke i targetiranje novinara su neprihvatljivi i ne doprinose konstruktivnoj raspravi.

U poslednjoj godini, Srbija je zabeležila više od sto napada na novinare. Ovaj alarmantan broj pokazuje ozbiljnu pretnju novinarima i novinarstvu kao celini. Strah od napada na sopstveni život nikako ne sme biti deo novinarske svakodnevice.

Retko se čita tekst, naslovi bole

Nedavno objavljeni članak na ovoj stranici izazvao je velike kontroverze i reakcije, naročito sa opozicionih profila. Iako je kritika i javna rasprava važan deo demokratije, zabrinjava tendencija da se kritika pretvara u pretnje i targetiranje novinara.

Opozicioni profili na društvenim mrežama postaju sve glasniji u kritikovanju novinara i medija. Iako svako ima pravo na svoje mišljenje i kritiku, pretnje novinarima i podsticanje na nasilje su nedopustive i ne smeju se tolerisati.

Anonimni profili koji šire netolerantne komentare i pretnje ne samo da narušavaju slobodu medija, već i ugrožavaju bezbednost novinara.

Borba za mesto u fotelji i kako izgleda Skupštinska debata

Odbornici u lokalnim skupštinama imaju odgovornost da zastupaju interese svojih građana i donose odluke koje se tiču lokalnih problema i potreba.

Opozicioni odbornici često postavljaju pitanja i kritikuju rad vlasti, što je deo procesa demokratske kontrole i ravnoteže. Međutim, važno je da se pitanja koja se postavljaju u lokalnoj skupštini odnose na nadležnosti tog nivoa vlasti.

Skupština grada Sremska Mitrovica, broji 61 odbornika. Vlast donosi odluke a odbornici dižu ruke ili ne. Do Skupštine koja je održana pre nedelju dana, odbornici su imali pravo da izlaze za govornicu i pričaju do „mile volje“. U većini slučajeva to su odbornici opozicije koja je tokom godine postavila mnoga pitanja, koja se u većini slučajeva ne mogu rešiti na lokalnom nivou: Zašto se ne izdvaja više novca za ztravstvo? I građani koji se ne bave politikom znaju da se izdvajanja za zdravstvo vrše na Republičkom a ne na lokalnom nivou. Zašto se ne popravljaju putevi? Takođe pitanje za odbornike u Skupštini Srbije a ne u lokalu. U lokalu se popravljaju lokalni putevi za sve ostale su zaduženi „Srbija putevi“, bude tu i nekada pravih pitanja, ali nisu ona koja bi građanima pomogla. Do onih pitanja „Gde su dve topole“ – o ovoj polemici možemo pisati naknadno, potrebno je vreme za ovakav tekst. Previše polemike oko problema na koje mi, novinari ne možemo da utičemo jer nemaju smisla. Iz ugla novinara, sve je to samo borba za vlast.

Novinari igraju ključnu ulogu u praćenju i informisanju javnosti o radu lokalnih vlasti i političkim procesima, te izveštavanje o lokalnim problemima je od suštinskog značaja. Međutim, polemike koje nemaju realan uticaj na poboljšanje života građana često mogu odvratiti pažnju od suštinskih pitanja. Zato o njima ne pišemo, ili nas je jednostavno „sramota“

Zabrinutost za novinare koji rade u manjim lokalnim zajednicama je opravdana, jer novinarstvo u takvim sredinama često nosi posebne izazove. U manjim gradovima i mestima, novinari i članovi lokalnih zajednica često se međusobno poznaju, što može uticati na rad novinara, ali i na percepciju njihove objektivnosti.

Napadi na novinare zbog njihovog izveštavanja ili kritike određenih političkih grupa su neprihvatljivi i predstavljaju ozbiljan problem za slobodu medija i demokratiju uopšte. Svaki novinar bi trebalo da ima pravo da izveštava o događajima i istražuje teme od javnog interesa bez straha od pretnji ili nasilja.

Možda Vam se svidi i