Mitrovački buvljak: Od goblena, garderobe do unikatnih komada za male pare

Od strane Ozon
0 komentar

Buvlje pijace, popularni „buvljaci“ nalik su jedni drugima širom Srbije. Ovde se prodaje sve: i nove i stare stvari, alat, mali kućni aparati, odeća i obuća, tanjiri, čaše, slike, šerpe, tiganji, knjige, svećnjaci…

 Kakav je kvalitet robe na improvizovanim „tezgama“, drugo je pitanje, jer se većinom radi o korišćenim stvarima, sa manje ili više oštećenja.

Ista situacija je i u Sremskoj Mitrovici, improvizovani mini buvljak radi na mitrovačkoj. Tezge na zemlji a roba uglavnom ista kao i na ostalim buvljacima.

Na gomilama je garderoba, pomešana ženska, dečja i muška, a svaki komad se prodaje po ceni od 50 dinara, ili  tri odevna predmeta za sto dinara, kad je akcija.

U letnje vreme ovde se dolazi u 5 sati ujutru da bi se zauzela što bolja pozicija za prodaju, mada svako od redovnih prodavaca zna gde je njegovo stalno „radno mesto“. Do svađe dolazi kad „konkurencija“ porani, pa zauzme mesto koje neko smatra svojim.

Prodavci ne žele da daju izjave, kažu „muka ih naterala“ da su na buvljaku. Iako sumoran decembarski dan nije bio preterano hladan, kada stoje po 5 ili 6 sati, naravno da je hladno.

Jedan od stalnih prodavac, kaže da ovaj posao radi 40 godina. Roba koju prodaje izgleda kao da je iz antikvarnica. Na pitanje, da li je puno putovao I gde je prikupio robu, bez stida odgovara “Od kontejnera do kontejnera”. On godinama razvrstava stvari koji nađe u kontejnerima i sve što on smatra da se može prodati izlaže na pijaci. Kaže da trenutno skoro niko ne kupuje.

Uglavnom kažu da se za robu snalaze na više načina, nešto kupe, a nešto donose „od preko“, a to „preko“, obično je Nemačka, većina robe je ipak, nošena garderoba, cipele, gobleni, čaše, tanjiri ali i knjige.

Među robom ima i knjiga, časopisa i stripova, po ceni od 20, 30 ili 50 dinara. Po toj ceni se može naći i Dobrica Ćosić ili naš jedini “nobelovac, Ivo Andrić.

Buvlje pijace postoje i u mnogim evropskim gradovima, a prodavci su ili porodice koje iznajme tezgu za prodaju neželjenog pokućstva, ili komercijalni pogoni sa velikim izborom iskorišćene, second hand robe.

Možda Vam se svidi i