Bez problema – U Sremskoj Mitrovici pijaća voda ispravna

Od strane Ozon
0 komentar

Danas je u Gradskoj kući održana konferencija povodom vodosnadbevanja i kvaliteta vode na teritoriji Grada. Na konferenciju su govorili gradonačelnica Grada Svetlana Milovanović, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Zinaida Sretenović, direktorica Zavoda za javno zdravlje Nada Zec i direktore JKP „Vodovod“ Borislav Babić.

Gradonačelnica je uvodnom rečju otvorila ovu konferenciju, rekla je da je ovo tema koja interesuje građane, koja je aktuelna, bitna za sve nas.

Građanstvu se prvo obratio direktor „Vodovoda“ Borislav Babić koji je rekao da je ovo leto bilo jako vruće, da je bilo dosta suša a da je ogromna potrošnja vode.

„Bez poteškoća smo izgurali sezonu, gledali smo da građani što manje osete nedostatak vod. Pojaavljuju se tekstovi koji dovode u pitanje ispravnost vode, „Vodovod“ svakodnevno vrši uzorkovanje vode i ispituje njen kvalitet. Naša voda je jedna od najkvalitetnijih u Srbiji, u svetu se uvode restrikcije, naš „Vodovod“ je uspeo da odgovori.“ rekao je Borislav Babić, direktor JKP „Vodovod“.

Nada Zec, direktorica Zavoda za javno zdravlje rekla je da njihova ustanova pokriva Sremski okrug i pored kontrole identifikuje rizikofaktore koji mogu da utiču na javno zdravlje.

„Analiziramo vodu, sve u standardu koji pratimo već izvesno vreme, u pitanju je standard 17025. Zdravlje naših građana nam je na prvom mestu.“ zaključila je Zec.

– U odeljenju za higijenu i humanu ekologiju vrši se uzorkovanje vode akreditovanim metodama, sa ovlašćenim tehničarima za taj posao. Voda se doprema u laboratoriju na ispitivanje kvaliteta prema parametrima koji su jasno definisani Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Posle ispitivanja u laboratoriji specijalisti higijene dobijaju konačne rezultate i daju stručno mišljenje. Onog momenta kad specijalista higijene to završi, izveštaji se dostavljaju „Vodovodu“ i sanitarnoj inspekciji. Građani ne bi trebalo da imaju dilemu, kada otvore česmu ili slavinu, da li da popiju tu vodu ili ne. Odogovorno tvrdim da imamo odličnu vodu, zaključila je dr Zinaida Sretenović, specijalista higijene i načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju.

Tokom toplog, sušnog leta, bez padavina, mitrovački „Vodovod“ je potisnuo ka korisnicima čak 400 litara vode u sekundi.

Možda Vam se svidi i