Ministarka Tatjana Matić, Voioleta Jovanović NALED i supruge ambasadora SAD-a En Godfri i ambasadora Kanade Valeri Norman posetile Sremsku Mitrovicu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica- Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, posetila je opštinu Sremska Mitrovica. Tom prilikom upoznala se turističkim potencijalima ovog dela Sremskog okruga. 

U ime opštine Sremska Mitrovica, domaćin je bio zamenik gradinačelnice Petar Samaržić, načelnik za kulturu i sport, Vasilj, Ševo, direktor Turističke organizacije grada Dušan Drča,  direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica Ljubiša Šulaja…

Za ministarku turizma Tatjanu Matić i Voioletu Jovanović ispred Naleda i supruge ambasadora SAD-a En Godfri i ambasadora Kanade Valeri Norman, upriličen je obilazak značajne turističke destinacije, Carska palata “Sirmium”.

Tokom današnje posete Matić je najavila da će uz podršku ministarstva na čijem je čelu u Sremskoj Mitovici do kraja godine biti otvoren i Turistički info centar.

Nakon obilaska Carske palate, gosti su obišli izložbu radova od pustovane vune Udruženja žena “Zlatno runo Sirmiuma” u holu Gradske kuće, gde ih je primila gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović.

Izložbu su posetile, kako bi dale podršku promociji ženskog preduzetništva u segmentu zanatstva kulturnog turizma, čiji razvoj se podstiče delovanjem Etno mreže.

Predmeti od pustovane vune, proizvodi Udruženja “Zlatno runo Sirmiuma” iz Sremske Mitrovice postali su prepoznatljivi ne samo u gradu na Savi, nego širom Srbije, ali i granica naše zemlje. Već neko vreme, ovi predmeti su deo protokolarnih poklona, a zahvaljujući saradnji udruženja i Etno mreže i uz podršku ambasada SAD-a i Kanade.

NALED i Grad Sremska Mitrovica sarađuju godinama unazad, a za naredni period u planu je uspostavljanje kolonije pustovanja.

Multisektorski model razvoja kroz partnerstvo civilnog, javnog i privatnog sektora, jedan je od najdelotvornijih modela i pravaca razvoja, posebno u oblasti turizma, kulture, umetnosti, preduzetništva i stvaralaštva. „Grad Sremska Mitrovica je pre tri godine započeo jednu veoma uspešnu saradnju koja se održala do danas i nadam se da će se održati i u godinama pred nama, sa Udruženjem žena „Zlatno runo Sirmijuma”, obezbedivši sav potreban materijal i prostor za rad, gde se kroz jedan ručni rad kreiraju različiti upotrebni i ukrasni proizvodi od pustovane vune sa motivima grada, Sirmijuma i sremskim etno motivima, koji se dalje u vidu protokolarnih i diplomatskih poklona daruju od strane Gradske uprave svim poslovnim saradnicima i partnerima koji nas posećuju, kao i predstavnicima ostalih lokalnih samouprava sa kojima sarađujemo” rekao je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice.

Grad Sremska Mitrovica je pre tri godine započeo uspešnu saradnju sa Udruženjem žena “Zlatno runo Sirmiuma” obezbedivši članicama potreban prostor i materijal za rad, a takođe, njihovi proizvodi u vidu protokolarnih i diplomatskih poklona se daruju od strane lokalne samouprave poslovnim saradnicima i partnerima. „Ideja jeste da se proizvodi koje ove vredne žene proizvode u vidu gradskog suvenira plasiraju na tržište putem turističkog info centra, koji planiramo da realizujemo do kraja ove godine, uz podršku Ministarstva turizma i na taj način upotpunimo turističku ponudu Grada, ali i obezbedimo dodatne prihode članicama Udruženja, iz kojih će dalje unapređivati svoje poslovanje i kroz obuke širiti mrežu žena koje se bave ovim kreativnim radom. Zato mi je posebno drago što smo ugostili predstavnike Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, NALED-a, kao i ambasada SAD-a i Kanade, koji su podržali ove inicijative u cilju unapređenja kulturnog i zanatskog turizma, a koje će dalje gradovi i opštine unapređivati na lokalnom nivou.” rekao je Samardžić.

Tatjana Matić, ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije u Vladi RS, istaklla je značaj podrške koju grad pruža udruženju „Zlatno runo Sirmijuma” za obuke i radionice.
 „Današnja izložba je od izuzetnog značaja. To treba da negujemo i u tome treba da vidimo dobru priliku za ekonomski razvoj, posebno manjih sredina, gde se ovakve veštine i stari zanati još uvek čuvaju. Izrazila bih zahvalnost i divljenje ovde prisutnim, slobodno mogu reći, umetnicama, kada su u pitanju stari zanati. Moram da kažem da resorno ministarstvo pridaje ogroman značaj održanju i razvoju starih zanata, ali, takođe, i njihovom promovisanju, jer oni treba da zauzmu visoko mesto u mreži naših turističkih proizvoda. Kada govorimo o Sremskoj Mitrovici, moram da kažem da je ministarstvo od 2015. do 2021. godine u ovoj lokalnoj samoupravi podržalo različite projekte, sa skoro 50 miliona dinara. Naravno, podržali smo i mnogobrojne promotivne aktivnosti, što ćemo činiti i dalje. U tom duhu, verujemo da će međusobna saradnja i pre svega inicijativa, koja dolazi od strane lokalne samouprave, biti prepoznata od strane ministarstva, što će na kraju rezultirati, ne samo ekonomskim razvojem ovog kraja, osnaživanjem žena, već i činjenicom da od Sremske Mitrovice možemo napraviti mnogo aktraktivniju destinaciju nego što je to ranije bila, iako se Sirmijum u 2019. godini mogao pohvaliti sa 19 hiljada posetilaca. Prošlogodišnji planovi su bili mnogo veći, ali pandemija nas je u tome sprečila. Nadamo se, zato, da će druga polovina ove godine, ipak, vratiti aktivnosti na nivo koji smo želeli, pre svega kroz uspešnu imunizaciju stanovništva”, rekla je ministarka Matić.

Violeta Jovanović, izvršna direktorica NALED-a: rekla je da je posebno važna saradnja sa Gradom Sremska Mitrovica, koja u ovom segmentu traje još od 2015. godine, kada je NALED i tada uz podršku gradske uprave uradio prve programe obuke tkanja i pustovanja. “ Počeli smo da negujemo saradnju sa ženama koje su dugoročno nezaposlene, da iz ovih aktivnosti za sebe obezbede izvor prihoda i zaposlenja. Vrlo smo zahvalni za sve što je grad do sada uradio za ove žene i udruženje i radujemo se vestima da će uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija do kraja godine biti otvoren Turistički informativni centar, jer to vidimo kao važan punkt za promociju delovanja ovog i drugih udruženja, kao i plasman njihovih proizvoda.”

Supruga američkog ambasadora En Godfri, zahvalila se gradonačelnici i ostalim Mitrovčanima na dobrodošlici i izrazila zadovoljstvo što je ovde. Posebno je pohvalila članice udruženja jer se trude da očuvaju tradiciju.

„Moja prijateljica, supruga kanadskog ambasadora u Srbiji, i ja smo jako zadovoljne što smo imale priliku da dođemo ovde i posetimo izložbu koju su za nas priredile članice Udruženja „Zlatno runo Sirmijuma”. Iako sam prvi put u Mitrovici, već duže vreme poznajem rad ovih žena, jer sam se prvi put srela sa Etno mrežom kroz pustovane lopte koje su izrađene upravo ovde”, rekla je En Godfri i dodala: „Sledeći krupan korak u našoj saradnji je da uspostavimo jedan izložbeni i prodajni punkt u Beogradu, gde će moći da se kupe proizvodi udruženja poput ovog u Mitrovici. Verujem da je to za ministarku Matić i Violetu zadatak koji je ostvariv.”

Možda Vam se svidi i