U OŠ „slobodan Bajić Paja“ sindikat podržao Žarka Matea.

Sremska Mitrovica – Ankica Jevtić, direktorka OŠ „Slobodan Bajić Paja“ u Sremskoj Mitrovici, nije primenila dijalog sa učiteljem Žarkom Mateom, nije ga pisanim putem upozorila ili uložila opomenu, što bi rezultiralo smirivanjem tenzija i vraćanjem u redovne tokove bez narušavanja bilo čijeg emocionalnog dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zaključak je školskog sindikata povodom suspenzije.

Mate, koji je privremeno udaljen s posla do okončanja disciplinskog postupka, zbog osnovane sumnje da je, kako piše u rešenju, učinio „psihičko nasilje koje dovodi do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja i dostojanstva deteta i učenika ili zaposlenog“, još ne može da uvidi gde je prekršio Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Na sastanku sindikata škole, članovi su se izjasnili da su spremni ubuduće, da direktorki Jevtić ponude pomoć i stručnu podršku u rešavanju eventualnih sporova na osnovu tolerancije kroz međusobni dijalog, kako slična situacija preventivno ne bi dobila epilog sličan ovom, odnosno, pokretanjem disciplinskog postupka.

voj-Djordje-Cvijanovic_620x0

– Očekujemo da će spor biti rešen u zakonskom roku, uvereni smo da će rešenje biti rezultat pravedne odluke nadležnih organa. Sindikat je spreman da ponudi pravnu pomoć, odnosno, advokata svom članu Mateu – ističe Đorđe Cvijanović, predsednik sindikata škole.

Suspendovani učitelj, koji je dobio podršku roditelja svojih đaka, kolega, kao i bivših učenika, nada se da će se sve brzo završiti i da će se vratiti za katedru.

O privremenoj udaljenosti sa posla do okončanja disciplinskog postupka učitelja Matea, ŠO raspravljaće 3. novembra u 18 časova.

POLICIJA: NIJE HAPŠENjE

POLICIJSKA uprava u Sremskoj Mitrovici kategorički odbacuje navod da je nastavnik uhapšen na radnom mestu.

– Na pozive direktora da postoji mogućnost remećenja javnog reda u školi, upućeni su školski policajci koji nisu ulazili u učionicu, nisu izveli nastavnika sa časa, niti su ga pozvali da izađe sa časa – navedeno je u saopštenju PU. – Školski policajci su stajali u hodniku i nisu preduzimali druge mere i radnje.

S. KOSTIĆ | Izvor Novosti

Možda Vam se svidi i