Sremska Mitrovica – Šest godina nakon izbacivanja, Srbija je vraćena u punopravno članstvo CIOFF-a, Međunarodne organizacije folklornih festivala koja okuplja članice iz više od 90 zemalja i više od 300 svetskih festivala.

 

 

 

11880618_10153715720107150_5220847567622276477_n

Još 2009. godine, zbog naših unutrašnjih problema i neispunjavanja uslova Srbija je izbačena iz CIOFF-a. Tek nakon upornog lobiranja i rada, na 45. godišnjoj skupištini CIOFF u Peruu Srbija je vraćena u punopravno članstvo ove međunarodne organizacije.

Predsednik Nacionalne sekcije CIOFF Srbija Dragan Đorđević ističe izuzetan značaj povratka Srbije u CIOFF zbog naše nematerijalne baštine.

„Mi smo na ovaj način ponovo postali deo sveta tako da možemo biti ponosni na ono što smo uradili i učinili. Ovo je izuzetno značajno za nas jer smo uložili mnogo truda da bismo ispunili sve uslove kako bi nas ponovo vratili u članstvo CIOFF-a koji je i partner UNESKO u očuvanju nematerijalne kulturne baštine“, rekao je Đorđević za Radio Novi Sad.

„Povratak u CIOFF je važan prvenstveno zbog festivala folklora koji se održavaju u Srbiji i kojih je svake godine sve više. Članstvo u CIOFF znači i standardizaciju i viši nivo kompletne organizacije festivala jer, da bi bili u CIOFF, morate ispunjavati određene uslove kada je reč o organizaciji festivala i pratećih manifestacija koje su neophodne da bi se festivali održali. Inače nacionalna sekcija CIOFF Srbija broji 33 člana, festivala i ansambala, a činjenica da smo ponovo u CIOFF doprineće da bude još brojnija. Sve ovo našim članicama donosi veće mogućnosti da učestvuju na festivalima širom sveta i da predstavljaju našu nematerijalnu kulturnu baštinu, narodne pesme, igre i običaje koje neguju naši folklorni ansambli“, kazao je Đorđević.

Po njegovim rečima, ovo je veliki uspeh i čast da ponovo budemo deo sveta u ovoj oblasti jer je naša nematerijalna kulturna baština veoma bogata i veoma zanimljiva za predstavljanje u svetu.

„To naši ansambli i čine, ali ovim dobijamo svojevrsni sertifikat da je to na određenom organizacionom nivou kada je reč o festivalima i visoko kvalitetnom nivou kada je reč o programimaa koji izvode naši ansambli“, naglasio je Đorđević.

Predsednik Nacionalne sekcije CIOFF Srbija Dragan Đorđević podsetio je da ova organizacija duže od godinu dana lobirala za povratak u svetsku federaciju, a naši predstavnici učestvovali su i na regionalnim kongresima CIOFF za južnu Evropu i severnu Afriku gde su prezentovali sve što se u ovoj oblasti radi u Srbiji.

„Koliko smo u tome uspeli svedoči da nismo vraćeni u pridruženo, već odmah u punopravno članstvo CIOFF, što je velika diplomatska pobeda“, ocenio je Đorđević.

Povratak u CIOFF Srbiji su čestitale kolege iz čitavog sveta, od Kine i Amerike do južne Afrike. Uskoro će se i naši festivali naći i na međunarodnoj listi svetskih festival folklora tako da će Srbija ponovo biti prepoznatljiva u svetu kada je u pitanju prezentacija prebogate nematerijalne kulturne baštine.

Izvor RTV

Možda Vam se svidi i