Rešenjem Višeg suda u Sremskoj Mitrovici uzbunjivač Vladimir Božić, koji je dobio otkaz u fabrici automobilskih delova Albon u Rumi, vraćen je na posao do okončanja radnog spora, što je po evidenciji portala Pištaljka, prvi slučaj sudske zaštite uzbunjivača u privatnom sektoru u Srbiji.
presuda_uzbunjivac

Sudija Višeg suda u Sremskoj Mitrovici Miljka Rađević rešenje o zaštiti uzbunjivača donela je u rekordno kratkom roku od dva dana po podnošenju predloga i njime je poslodavcu naložila da Božića vrati na rad. Poslodavac po zakonu nema mogućnost da se na ovo rešenje žali, već mora da ga primeni onako kako je sud naložio, piše portal Pištaljka.

untitled

Sud je uvidom u dokumentaciju utvrdio da je Vladimir Božić bio zaposlen u fabrici „Albon“ od 27. aprila ove godine, da je 23. juna izvršio spoljašnje uzbunjivanje tako što je poslao prijavu inspektoru za rad u kojoj je naveo da radi prekovremeno duže od ograničenja propisanog zakonom, bez slobodnih dana i da dužina trajanja prekovremenog rada uzrokuje iscrpljenost. Inspektor je 15. septembra obavestio Božića da je utvrdio nezakonito postupanje poslodavca i da je zbog toga podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
Mesec dana kasnije, 26. oktobra, Vladimir Božić je dobio otkaz, a u rešenju je navedeno da „nije pokazao odgovarajuće radne i stručne sposobnosti“. U predlogu za određivanje privremene mere, uzbunjivač je naveo da bi ga poslodavac otpustio mnogo ranije da je taj navod tačan.

Sud je prihvatio argumente uzbunjivača i naložio „Albonu“ da ga vrati na posao, ali ne nužno na radno mesto rukovaoca na mašini za obradu klipnjača „iz razloga što je u kompetenciji poslodavca da saglasno sistematizaciji vrši raspored poslova i radnih zadataka zaposlenih u skladu sa radnim iskustvom i stručnom spremom zaposlenih“. Sud je takođe naložio uzbunjivaču da pokrene radni spor i podnese tužbu za zaštitu po Zakonu o zaštiti uzbunjivača.

„Ovo je pokazatelj da Zakon o zaštiti uzbunjivača funkcioniše i da njime mogu biti zaštićeni svi radno angažovani, bez obzira na to da li su zaposleni u državnom ili privatnom sektoru“, kaže advokat Pištaljke Jelena Stojanović, koja je Vladimiru Božiću pomogla u sastavljanju predloga za određivanje privremene mere. Ona dodaje da odluka mitrovačkog suda šalje jasnu poruku ohrabrenja budućim uzbunjivačima.

Albon je britanska kompanija koja u Srbiji ima dve fabrike za proizvodnju delova za automobilske motore, u Šimanovcima i u Rumi. Prema ranije objavljenim informacijama, Vlada Srbije besplatno joj je dala pet hektara zemljišta u Šimanovcima.

Izvor/foto: 021

Možda Vam se svidi i