Sremska Mitrovica – U svečanoj sali Srpskog doma u Sremskoj Mitrovici, u utorak, 15. decembra u 19 časova biće održana promocija romana „Niz prugu“, autorke Jelene Nedić. Organizator promocije i izdavač ovog romana je Centar za kulturu „Sirmiumart“.

U svom, drugom po redu, romanu, kroz slikanje portreta, postupke i mentalitet glavne junakinje, ali i ostalih protagonista, Jelena priča priču koja dotiče mnoge, i danas aktuelne, teme, kao što su nasilje u porodici i društvu, pitanja ostavljene dece, pad morala u društvu, prostitucija, podvodništvo, korumpiranost, pohlepa za novcem, siromaštvo, vlast… Različite okolnosti i faktori, unutrašnje i spoljašnje prirode, život u svetu punom poroka i slabost onih koji ne mogu da mu se odupru, dovode do gubljenja osećaja za stvarnost, za druge, pa čak i do tragičnih posledica.

Plakat (1)

Ujedno, u takvom svetu postoje primeri mnogih suprotnosti, ispoljenih u načinu življenja, različitim stremljenjima, gubljenju ličnog identiteta i kriterijuma za prave vrednosti, ali i oni za koje se sreća nalazi u sasvim jednostavnim stvarima i okruženju svakodnevice – rađanje novog dana, prijateljstvo, priroda… Suprotno mračnim slikama, ponoru, pogrešnim izborima, odanosti poročnom žiovotu i prepuštanje njegovim, najčešće, tragičnim posledicama, postoje i iskre nade i svetlosti, koje simbolišu optimizam i ljubav. A za čega će se, od toga, opredeliti pojedinac, zavisi od njega samog, no nema sumnje da na njegov unutrašnji svet i odluke, i pozitivno i negativno utiču i dešavanja u spoljašnjem svetu, prisutna u različitim sferama društva i pojavama u njemu.

Kroz promociju ovog romana prisutne će voditi Zorica Miščević. Ana Ćosić, profesor nemačkog jezika i književnosti, govoriće o romanu sa stanovišta književnosti, a Vesna Barzut, psiholog, govoriće o problemu prostitucije. U muzičkom delu programa učestvuje Vuk Muškinja, dok će likove i scene iz romana oživeti Stefan Tajbl (režija i dramatizacija teksta), i glumci Jelena Tomić, Nikola Stanković i Goran Vučanović.
Knjigu će zainteresovani moći da kupe po ceni od 300 dinara, a celokupan prihod od prodaje knjige namenjen je Opštinskom udruženju građana Sremske Mitrovice za pomoć osobama sa autizmom.

Možda Vam se svidi i