Sremska Mitrovica – Prema rečima Dobrile Gmizić, predsednica Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice i člana Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u narednih nekoliko dana moguć prekid štrajka prosvetnih radnika.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika koji su u oktobru započeli štrajk konačno su uskladili tekst Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u školama i domovima učenika.

Usklađen tekst Posebnog kolektivnog ugovora, međutim ne mora nužno da znači i prekid štrajka. Prema rečima Gmizić, da li će do prekida štrajka doći ili ne videće se u narednih nekoliko dana nakon samog potpisivanja ugovora, kada se vidi kako će se situacija dalje razvijati.

10692-djaci-skola

Kompromis između sindikata prosvetara i Ministarstva postignut je po nekoliko pitanja. Prosvetni radnici su izdejstvovali jubilarnu nagradu za 35 godina staža, dve nagrade u toku godine koje bi ublažile smanjenje plata za 10 odsto. U 2016. godini krenuće se i sa novim platnim razredima, a što se tiče zapošljavanja prvenstveno će se zapošljavati tehnološki viškovi i oni koji su već bili zaposleni u prosveti.

U Sremskoj Mitrovici i dalje štrajkuju sve osnovne i srednje škole, izuzev srednje medicinske škole „Draginja Nikšić“ i dela zaposlenih profesora u srednjoj „Prehrambeno-šumarskoj i hemijskoj školi“

Štrajk organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”. Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje. Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Možda Vam se svidi i