Novi uslovi polaganja male mature

Sremska Mitrovica – Kao i prošle i ove godine mali maturanti će za prijem u srednje škole polagati tri završna ispita, međutim ove godine došlo je do promena u sistemu bodovanja u odnosu na prošlu godinu.

Ove godine tri testa koja će polagati zajedno će donositi maksimalno 30 bodova, dok će uspeh od šestog do osmog razreda osmacima doneti najviše 70 bodova.

Prošle godine je ukupan broj bodova koji su osmaci mogli dobiti na polaganju mature bio 40 (testovi iz matematike i maternjeg jezika nosili su po 16, a kombinovani test 8 bodova), što je umanjilo bodove koji im se dodeljuju u skladu sa prosekom ocena koji su imali na kraju poslednja tri završena razreda.

mala matura

Sada kada je izjednačen maksimalni broj bodova koji nose testovi na polaganju, bodovi na osnovu dotadašnjeg uspeha u školi igraće veću ulogu u rangiranju učenika pri upisu u srednje škole.

Zbirke zadataka koje služe za pripremu polaganja male mature u prodaji su od 19. januara. U tri zbirke podeljeni su zadaci iz matematike, maternjeg jezika i kombinovani zadaci iz oblasti hemije, fizike, biologije, istorije i geografije. Za svih 450 zadataka, koliko će ih biti u svakoj zbirci, postoje i rešenja koja su u sklopu zbirke.

Još uvek nije poznato koji su datumi određeni za polaganje male mature, ali kao i do sada, poznato je da će ispiti biti održani u junu mesecu.

Izvor: edukacija.rs

You May Also Like