Mitrovica se greje na biomasu

Sremska Mitrovica – U organizaciji Inženjerske Komore Srbije, regionalni centar Novi Sad u Toplani TE-TO Sremska Mitrovica, danas je održano teorijsko predavanje, upoznavanje sa projektom pogona na biomasu (suncokretova ljuska), koji je pre četiri meseca startovao u mitrovačkoj Toplani. Pored predavanja, organizovan je i obilazak postrojenja toplovodnog kotla 18 MW na biomasu, uz vođstvo stručnog lica.

Tokom prethodna četiri meseca probnog rada ovog projekta, jedinstvenog u našoj zemlji, vršena su garancijska merenja i istraživanja, čiji su rezultati zadovoljavajući. Kotao je u ovoj grejnoj sezoni već korišćen za grejanje grada, ali će nakon odredjenih doterivanja u potpunosti biti spreman za narednu grejnu sezonu.

Isporučilac suncokreta koji se koristi za grejanje je „Victoria Oil“ iz Šida, koji je do sada ispoštovao sve uslove saradnje, oko dopreme goriva i odvoženja pepela, što je jako bitno za zaštitu životne sredine.

Projekat izgradnje kotla na biomasu je vodila Inženjerska Komora Srbije a radove oko izgradnje kotla je vršila domaća firma „Minel kotlogradnja“ a.d. iz Beograda. Ukupna vrednost radova je oko 2,5 miliona evra.

You May Also Like