Još nije kraj „priče“ oko regionalne deponije

Sremska Mitrovica – Skupština Grada u Sremskoj Mitrovici danas je usvojila Izveštaj o realizaciji Sporazuma o izgradnji, upravljanju i korišćenju regionalnog sistema za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom na teritoriji Šapca i Sremske Mitrovice.

Iako je obećano da će radovi na regionalnoj deponiji koja je izgrađena u ataru sela Šašinci, opštine Sremska Mitrovica, biti gotovi do proleća 2012.godine i da će ona nakon toga biti puštena u rad, za sada od toga nema ništa.

Sporazum je danas usvojen ali regionalna deponija Srem – Mačva izgleda da će zvanično biti otvorena tek kada se oglase nadležni iz Grada Šapca.

Skupština je danas ovlastila gradonačelnika Sremske Mitrovice, Branislava Nedimovića da razreši nastale probleme u funkcionisanju preduzeća Regionalna deponija „Srem Mačva“.
Gradonačelnik vrlo kategorečno staje uz svoj Grad i smatra da su interesi Grada Sremska Mitrovica na prvom mestu.

 

„Mi smo već nekoliko puta uputili zahtev gradu Šabac da raspravimo pitanja koja su sporna oko organa upravljanja, ali ono što je jako važno da smo mi danas doneli jedan zaključak, kojim ćemo pokrenuti postupak formalnog i  mirnog rešenja spora.Ukoliko ne razrešimo ovaj problem mirnim putem, mi će mo se obratiti sudskim institucijama“ rekao je Nedimović.
Skupština grada Sremska Mitrovica je septembra meseca prošle godine, donela odluku o izboru novog direktora a tada su i promenjeni članovi upravnog odbora.

 
„Još uvek nemamo odgovor Grada Šapca, jer  sve odluke donose koncezusom, čak je i ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine odredilo svog predstavnika a Šabac ni na to nije dao svoj odgovor.Na svaku odluku koju je Grad Šabac uputio gradu Sremska Mitrovica ili nekom drugom organu Grada, mi smo dali pozitivnu odluku.Neću ja uticati na volju građana Šapca ali isto tako ne mogu dozvoliti da neko utiče na volju građana Sremske Mitrovice.Ono što predstavlja problem, sada, je finansiranje.Mi dolazimo u situaciju da nešto samo finansiramo i nemamo nikakav uticaj, pitam se onda gde je tu volja građana Sremske Mitrovice. Da li je  naš jedini posao  da damo našu zemlju da neko doveze svoje smeće?Ja to neću dozvoliti nikad, i to je osnovni razlog! Zato što vidim da neko ne želi da poštuje institucije Sremske Mitrovice, ni građane Sremske Mitrovice!Naravno, sve se ovo može rešiti na popuno normalne načine i mi njih moramo ubaciti u formalne okvire, imali smo nekoliko neformalnih razgovora i šta imamo od toga?“ rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

 
Prema ranije potpisanom sporazumu ova dva Grada, direktora imenuje Grad Sremska Mitrovica, međutim, potvrdu imenovanja treba da izvrši i grad Šabac.Iz Šapca se po tvrdnji nadležnih Grada Sremska Mitrovica se ne „oglašavaju“ iako su po sporazumu obavezni da to učine.

 

Ovaj problem je izgleda nastao promenom vlasti.U Šapcu vlast je formirala koalicija na čelu sa DS, a u Sremskoj Mitrovici demokrate odlaze u opoziciju.
Obavezu koju ima Grad Sremska Mitrovica, da deponija „Srem Mačva“ bude završena, direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica, koja je nadležna, izvršava.

„U toku je izgradnja vodovodnog priključka, upotrebna dozvola će biti izdata, sve u skladu sa zakonom o izgradnji.Dobićemo dozvolu, integrisanu, dobili smo planska akta.Sve smo završili što je do nas“ dodaje Nedimović.

Izgradnju deponije, vredne 11 miliona evra, finansirala je EU sa 7,3 miliona evra i opštinski budžeti dva grada sa 2,3 miliona evra, a ostatak Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

 

Gradnja deponije, zahvaljujući obezbeđenom novcu, počela je na vreme i završena je prema planu. Bila je gotova polovinom prošle godine.
Deponija „Srem Mačva“ zvanično još nije bila u probnoj upotrebi, ali je po rečima gradonačelnika Nedimovića, tokom izborne kampanje prošle godine, neko pokušao da 32 kamiona smeća doveze na deponiju iz Šapca u Mitrovicu,  mimo znanja organa uprave Grada Sremska Mitrovica.

 
„I to je stvar kojom treba da se bavimo, jer i to je jako važno.Zašto je došlo 32 kamiona smeća u Sremsku Mitrovicu?Probni rad?Slažem se ali ne bez znanja Sremske Mitrovice.I što je najgore od svega, ovde se pokušava predstaviti jedna stvar koja nije tačna, to je da mi želimo da zbog personalnih rešenja nešto  menjamo, što nije cilj.Cilj je da se volja grada Sremska Mitrovica poštuje“ objašnjava Branislav Nedimović.

 
Evropska Unija neće primiti nijednu državu koja nema regulisan sistem upravljanja otpadom.Sremska Mitrovica je bila na dobrom putu.Deponija „Srem Mačva“ je projekat, koji je isplativ jer bi se na ovoj deponiji odlagao otpad dva grada.Što znači i manje troškova.

You May Also Like