Mitrovački gimnazijalci sklopili pobedničku mašinu

Sremska Mitrovica – Učenici „Mitrovačke gimnazije“ iz Sremske Mitrovice pobedeli su na jednom od najzanimljivijih naučnih takmičenja za srednjiškolce – Lančana reakcija (Chain Reaction). Ideja takmičenja, koje je na prostoru čitave Srbije organizovao međunarodni obrazovni portal „Chemgeneration. Com“ – pokrenut 2011. godine na inicijativu BASF (vodeće hemijske kompanije na svetu) jeste da mlade ljude na što interesantniji način pribiži prirodnim naukama kako bi prepoznali značaj koji one imaju u svakodnevnom životu.

Naučno takmičenje “Lančana reakcija” zasnovano na učeničkoj radoznalosti, kreativnosti i sposobnosti rešavanja problema, a tim gimnazijalaca koji su činili Katarina Nedeljković, Jovana Plavšić, Andrej Stojanović, Marko Skakun i Aleksandar Nedaković, koristili su znanje stečeno u školi kako bi napravili mašinu koja od pokretanja prve rakcije pa, sve do završetka poslednje radi bez ljudske intervencije.

Od velike pomoći gimnazijalcima, ali i ostalim učesnicima, bili su i video – zapisi postavljeni na portalu “Chemgeneration.com”, koji pokazuju kako se izvode eksperimenti, kao i priručnici na kojima su radili najbolji studenti Hemijskog fakulteta u Beogradu. Odluku o pobedi “Mitrovačke gimnazije” doneo je žiri u sastavu članova Hemijskog fakulteta u Beogradu, Centra za promociju nauke Republike Srbije i kompanije BASF Srbija.

Danas je Mihael Nam, direktor firme BASF Srbija dodelio nagrade našim gimnazijalcima. On je rekao da u poslednje 3 godine u okviru programa “Chemgeneration” intenzivno rade na promociji prirodnih nauka, a ove godine uspeh je tim veći jer su se u projekat “Lančana reakcija” uključile 23 škole iz čak 15 gradova širom Srbije.

“Do sada zaista nismo imali priliku da učestvujemo na takmičenju ovakvog karaktera i odmah nam se dopalo, jer nema ničeg lepšeg od praktičnog bavljenja naukom. Projekat “Lančana reakcija” je za svaku pohvalu jer on ne samo da promoviše nauku, nego i jača timski duh među đacima i profesorima. Iskreno se nadam da će ovaj projekat postati praksa, pošto su ga deca toliko pozitivno prihvatila da već planiraju naredna takmičenja”, izjavila je Ivana Ramljak, profesor hemije u “Mitrovačkoj gimnaziji”.

Pored Srbije, mašinu lančane reakcije sklapali su i učenici iz Češke i Rumunije, a tokom jeseni biće organizovano u još 7 zemalja Centralne Evrope.

You May Also Like