Sremska Mitrovica – Korupciju u zdravstvu građani će od danas moći da prijave putem SMS poruke, po ceni standardne poruke.

Građani Srbije od danas će korupciju u zdravstvu moći da prijave putem SMS poruke, na broj telefona 061 24 444 24, po ceni standardne poruke.

Činjenica da je percepcija građana da korupcije ima najviše među političarima, a zatim među zdravstvenim radnicima bila je „crveno svetlo“ da se preduzmu određeni koraci, rekla ministarka Slavica Đukić Dejanović, prenosi RTS.

Centralizovane javne nabavke i prethodne izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, ali i Zakon o javnim nabavkama su, kako je navela, neke od pretpostavki za smanjivanje korupcije na zakonodavnom planu.

Ministarka zdravlja je dodala da je direktorima zdravstvenih ustanova sugerisano, a da će izmenama Zakona o radu biti insistirano da se putem konkursa zapošljavaju ljudi u zdravstvu.

Osim tendera i zapošljavanja, Đukić Dejnović je ukazala da je percepcija stručnjaka bila da korupcije ima i kod stavljanja lekova na listu RFZO.

„Napravljena je centralizovana komisija, niko ne može biti i u stručnoj republičkoj komisiji i u komisiji RFZO. Sada imamo različite ljude koji su jedni drugima kontrola u procesu stavljanja jednog leka na listu lekova“, naglasila je ona.

SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu pokrenulo je Udruženje građana „Srbija u pokretu“ uz podršku Ministarstva zdravlja, Agencije za borbu protiv korupcije i UNDP-a.

Servis će funkcionisati jednostavno, dovoljno je da građani pošalju grad, ustanovu i kratak opis korupcije, a da će odgovor o prijemu SMS dobiti u roku od petnaestak minuta.

Nakon toga će u roku od 48 sati neko od aktivista ovog udruženja zvati građane i pomoći da se prijavi korupcija nadležnim institucijama.

Izvor: RTS

You may also like