Prva nagrada za film Igora Čolaka „Smrt očeva pogleda“

Sremska Mitrovica – Na 13. festivalu dokumentarnog filma „Zlatna buklija“ u velikoj Plani dokumentarni film autora Igora Čolaka, rađen po prvom autobiografskom romanu u Srbiji i regionu na temu nasilja u porodici, pod nazivom „Smrt očeva pogleda“ autora Vidomira Pavlovića je u konkurenciji od preko 300 prijavljenih, dobio prvu nagradu za dramski prikaz sukoba u porodici. Radi se o početku festivalskog života filma.

Film prikazuje odrastanje, iz ugla deteta, život u porodici gde je prisutno ekstrmno nasilje. Obiluje dramskim momentima i edukativnim segmentima stručnjaka iz oblasti: psihologije, neurologije, prava…. Svog pokojnog oca nekada nasilnika u filmu glumi upravo Vidomir Pavlović, nekadašnja žrtva.

Njegova velika hrabrost i plemenitost ogledaju se u tome što je na ovaj način progovorio o toj temi. Ćutanje je upravo atmosfera koja pogoduje opstanku nasilja. Film nikako nije puko iznošenje porodičnog „prljavog veša“ u stilu „žute štampe“, već je njegova svrha, kao i knjige, borba protiv nasilja kroz promenu svesti društva, žrtava i samih nasilnika. Nakon predstavljanja u Jugoslovenskoj kinoteci film je prvo prikazan u sremskomitrovačkom i novosadskom zatvoru nasilnicima u porodici koji se nalaze na izdržavanju kazni.

Neprocenjivo iskustvu na planu promene svesti umesto represije. „To je bio veliki test za film ali i za mene“ kaže Čolak. „Sa zebnjom sam pratio projekciju. Bio sam presrećan zbog dugih aplauza koji su usledili nakon filma i kratkog obraćanja jer sam shvatio da smo uspeli, da je nemoguće ostati ravnodušan“.

Projekcijom u sremskomitrovačkom pozorištu u organizaciji Centra za kulturu „Srem“ smo se počeli obraćati društvu u celini. Gost tribine, održane nakon projekcije filma, bila je Vesna Stanojević, kordinator Sigurne kuće za Srbiju. Tom prilikom ona je rekla: „film pomera granice svesti o nasilju i da ga mora pogledati cela Srbija i region“. Upravo to i jeste namera autora da održi projekcije i tribine u što više gradova za opštu dobrobit, jer je koren svakom nasilju upravo nasilje u porodici.

Film je samo delimično finansirala Vlada Pokrajine Vojvodine, sekretarijat za ravnopravnost polova.

Pročitajte još