FA „Branko Radičević“ domaćin „Srem folk festa“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno 18 ansambala iz 13 zemalja. Kao i prethodnih godina domaćin Festivala je Folklorni ansambl „Branko Radičević“ iz Sremske Mitrovice.

Svojim postojanjem i delovanjem Folklorni ansambl „Branko Radičević“ kontinuirano se bavi očuvanjem tradicije srpskog naroda, negujući njene različite forme, izražavajući ih igranjem, pevanjem, sviranjem i prikazivanjem narodnih običaja. Osnovan je 1965. godine, a od 1987. godine do danas, njegov umetnički rukovodilac je Dragan Đorđević.

Danas ansambl deluje pri Centru za kulturu „Sirmiumart“ i to u šest postava – četiri postave dečjeg uzrasta, prvi ansambl i ansambl veterana, sa ukupnim brojem oko 300 članova. Na programu ansambla se nalaze igre iz svih krajeva Srbije kao i delovi narodnih običaja srpskog naroda, koreografski obrađeni i prilagođeni sceni. Izvorne narodne pesme, koje se izvode na tradicionalan način, od zaborava čuvaju ženska i muška pevačka grupa. U radu ansambla učestvuju, kao nezaobilazna muzička pratnja, narodni i tamburaški orkestar.

Kroz ansambl su prošle generacije vrsnih igrača i brojao je na hiljade članova. Pored koncerata u našem gradu, ansambl je učestvovao na mnogobrojnim smotrama i festivalima, od opštinskog do međunarodnog nivoa, na kojima je osvajao značajna priznanja. Osim odlikovanja za visok nivo izvođenja programa, ansambl je nosilac najvišeg gradskog priznanja „Novembarska nagrada“ koju je dobio 2000. godine.

Saradnja sa ansamblima iz regiona i sveta jedan je od prioritetnih zadataka ansambla, čija realizacija doprinosi ostvarenju i nekih zajedničkih ciljeva – predstavljanje dela narodne baštine svoje zemlje drugima i omogućavanje upoznavanja narodnog blaga, tradicije i kulture drugih. To potvrđuje i činjenica da je ansambl već 14 godina učesnik i domaćin Međunarodnog festivala folklora „Srem Folk Fest“. Ugostili su brojne folklorne ansamble i kulturno–umetnička društva.

Možda Vam se svidi i