Sremska Mitrovica – Vernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavljauju rođenje Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu, jedan od najvećih zavetnih praznika. Na Malu Gospojinu slavi se uspomena na dan kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane rođena Sveta Deva Marija.

Mala aGospojina spada u red Bogorodičinih praznika zajedno sa Vavedenjem i Uspenjem Presvete Bogorodice (Velika Gospojina). Označen je crvenim slovom, a veliki broj vernika obeležava ga kao krsnu slavu.

Prema predanju, Joakim i Ana dugo nisu imali dece i molili su se Bogu da im podari potomstvo. Već ostareo, Joakim je u pustinji proveo 40 dana u neprekidnom postu i molitvi. Jednog dana Ani se pod lovorovim drvetom javio anđeo i rekao da je njihov vapaj dospeo do nebesa i da će ubrzo postati majka. Na to se Ana zavetovala da će dete posvetiti Bogu.

mala gospojina

Na ikoni se događaj rođenja Svete Deve Marije predstavlja tako da majka Ana leži na postelji, novorođena Marija u kolevci, a okruženi su mnogim srodnicima. Jesenje svadbe u Srbiji, od davnina, počinjale su od Male Gospojine. U poljoprivredi, Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom ozimih useva. U to vreme, priređivane su i razne stočarske svečanosti.
Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cele godine ostati sveža pa se zato ostavljaju za nasad; pilići izleženi u ove dane biće dobre nosilje. Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju Krsnu slavu.
Današnji dan je dobar za održavanje svadbi i veridbi, a na ovaj dan je i jedan od najvećih vašara u Srbiji, u Šapcu.

Možda Vam se svidi i