„Tamo i nazad“

Sremska Mitrovica – Pozorišna predstava „Tamo i nazad“, koja će premijerno biti izvedena 24.oktobra u Domu sindikata, imaće pretpremijernu turneju po gradovima u Srbiji, među kojima je i Sremska Mitrovica.

Predstava je na repertoaru mitrovačkog Pozorišta “Dobrica Milutinović” u subotu, 20. oktobra, sa početkom u 20:00 časova, na Velikoj sceni Pozorišta.

U crnoj komediji Stevana Koprivice igraju popularni glumci Andrija Milošević i Marinko Madžgalj, uz muziku i songove Saše Miloševića Mareta, a u režiji Juga Radivojevića.

Miloševićev lik Peđa je basista, građevinski inženjer bez stalnog zaposlenja. Sanjao je o rok bendu a sada u 40. godini, sa drugarom još iz osnovne škole Mikijem, obilazi manja i veća slavlja, kafane, žurke i rođendane.
Boem i mangup, upravo je odlučio da se skrasi i oženi. Ne veruje ni u šta, osim u svoj šarm i drskost, navodi se u najavi predstave.

Madžgalj igra Mikija, akademskog muzičara koji svira sve čega se dohvati i peva. Nesuđeni „Fulbrajtov“ stipendista, oženjen svojom prvom i najvećom ljubavlju, posvećen njoj i sinu, tezgari u svadbarskom bendu da bi preživeo i obezbedio porodicu. Preko njegovih leđa slomilo se sve što se lomilo generaciji koja danas ima 40 godina i koja je, bez svoje krivice, osetila kletvu „Dabogda imao pa nemao“.

Mikija i Peđu zatičemo u nedefinisanom prostoru, zbunjenene i dezorjentisane, ošamućene. Ubrzo njih dvojica, a i mi sa njima, saznajemo da je Peđa pogrešno odreagovao u krivini i da se auto obrušilo na dno reke. Saznajemo da su Miki i Peđa mrtvi, samo što se njih dvojica još ne mire sa tom činjenicom. Ono što im je jasno da je ispred njih nekakav put, ili stepenište, na čijem je kraju plavo svetlo. To je ono svetlo o kome se priča u “postmortem” iskustvima, svetlo koje prođu oni koji umru, a oni preživeli ga imaju u ostacima sećanja.

Miki i Peđa shvataju da ne mogu da se vrate tamo gde su bili, u život, ali da im nešto brani da odu prema svetlu. Ni živi ni mrtvi. Muzičari, da ne bi ostali između života i smrti, odlučuju da pretresu svoje živote, da „očiste dušu“, ne bi li tako uspeli ili da se izbave ili da konačno umru.

Kreće duhovita i gorka rekapitulacija njihovih života, situacija u kojima su bili. To su situacije prelomne za našu zemlju poslednjih tridesetak godina. Miki i Peđa su na svojoj koži iskusili i „bel epok“, i promene i ratove i tranziciju… Svirali su svima, a ostali svoji i ničiji. Sećanja sežu do detinjstva i zajedničkog odrastanja… Skidajući deo po deo svojih životnih tajni, stvari o kojima nikada nisu pričali, od politike do privatnosti, naši junaci napreduju ka plavom svetlu i konačnom kraju. Ali, voljom „više sile“ taj neminovni kraj moraće da pričeka.

Do tog kraja dvojica ortaka će se još smejati, tugovati i pevati, baš kao i mi dok pratimo njihovu umalo smrtnu, a u suštini životnu priču koja se tiče svih nas.

 

You May Also Like