Sremska Mitrovica – Trudnice i deca za koje se ne uplaćuje zdravstveni doprinos, do izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, moraće na svaka tri meseca da uzimaju posebne potvrde na osnovu kojih će moći da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu. Koliko će puta zbog toga morati da idu na šaltere matičnih filijala RFZO trenutno niko ne zna.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su izmene Zakona u pripremi, ali se ne zna kada će biti gotove i kada bi predlog novog Zakona mogao da uđe u skupštinsku proceduru.

Još je nepoznanica i na koji će se tačno način osigurati lečenje stanovnika, posebno osetljivih kategorija kao što su trudnice i deca, za koje se ne uplaćuje doprinos.
Jedna od mogućnosti je da se pooštri kontrola uplate doprinosa, na čemu se već godinama insistira.

Iako niko ne osporava da trudnicama i deci treba obezbediti zdravstvenu zaštitu nezavisno da li su zdravstveno osigurani, u ovom trenutku njihovo lečenje ide samo na teret onih koji uredno plaćaju doprinos. To znači da se masa novca koji se prikuplja od doprinosa za lečenje sada ”razvlači” na veći broj korisnika.

Prema važećem Zakonu, knjižice mogu da se overavaju isključivo osiguranicima za koje se redovno uplaćuje doprinos. Izmenama i dopunama Pravilnika o korišćenju zdravstvene legitimacije, kojim je od prošle nedelje omogućeno besplatno lečenje trudnicama i deci, nije, međutim, prvi put ”izvrdan” Zakon. Jer, i za pretprošlu godinu su zdravstvene knjižice overavane bez provere uplate doprinosa. I to  po nalogu države, a upravo je ona najveći dužnik doprinosa za zdravstvo, jer već godinama ne izmiruje svoje obaveze za nezaposlene, socijalno ugrožene i posebne zaštićene kategorije stanovništva, za koje bi zdravstveni doprinos od 13,6 odsto na najnižu osnovicu trebalo da se uplaćuje iz državnog budžeta.

Po tom osnovu, država je za zdravstveno osiguranje ukupno oko 1,25 miliona stanovnika koji se svrstavaju u ove kategorije, trebalo da izdvoji oko 12 milijardi dinara, a ”odvezala je kesu” za svega pola miliona. To znači da je za svakog neosiguranog izdvojila jedva četiri – pet evra, dok će prosečan osiguranik i njegov poslodavac za zdravstvo izdvojiti 240 evra.

You may also like