Za dan biblioteke „Gligorije Vozarović“ BESPLATAN upis

Od strane Ozon
0 komentar

Povodom dana biblioteke „Gligorije Vozarović“, organizovan je dan kada će se vršiti besplatan upis u biblioteku. Svi zainteresovani Mitrovčani se besplatno mogu učlaniti u biblioteku, u sredu, 2. februara u periodu od 7 do 19 časova.

Biblioteka „Gligorije Vozarović“

Srpska građanska Čitaonica u Sremskoj Mitrovici osnovana je 4. februara 1866. godine. te godine na osnivačkom listu se nalazilo 116 imena, smeštena je bila u gostionici kod „ Zelenog venca“, a prva pravila su bila napisana na nemačkom, službenom jeziki Vojne krajine. Godine 1868. pravila su u Novom Sadu odštampana na srpski jezik. Na svakih 14 dana održavani su javni zborovi sa poučnim i zabavnim predavanjima ili su se javno čitali odlomci iz novih knjiga i časopisa, a pristup na zborovima je bio dozvoljen svima i onom ko nije bio član ali je želeo da se „ duševnom hranom založi“. Iz izveštaja iz 1866. Čitaonica je posedovala knjižnicu sa 191 knjigom, da bi 1888. taj broj porastao na 1205 knjiga. Iz prostorija kod „ Zelenog venca“1895. Čitaonica se seli u Srpski dom.

septembra 1914. godine Čitaonicu je zahvatio požar. Iz plamena, knjige su spasili Gimnazijalci, a sačuvao ih je, u sanducima, do kraja rata trgovac Andra Lazić. Godine 1919. Čitaonica se preselila u prostorije Imovne opštine i odatle nastavila da vrši svoju kulturnu delatnost.

Tokom Drugog svetskog rata, Srem pada pod upravu Nezavisne države Hrvatske, te se zabranjuje upotreba ćirilice i knjiga štampanih ćirilicom. Deo knjiga je spašen tako što je razdeljen među stanovništvom koje ih je sačuvalo do kraja rata. Posle završetka rata, Gradska knjižnica i čitaonica u Sremskoj Mitrovici počela je sa radom 1948. godine pri Domu kulture i imala 2165 knjiga. Godinu dana kasnije preseljena je u prostorije u centar grada i fond joj se povećava na 4.445 knjiga. Uz nju su postojale i Sindikalna knjižnica i Knjižnica društva „Matija Gubec“. Godine 1950. po preporuci Ministarstva stapaju se u jednu Narodnu biblioteku „Prosveta“.U prostorije Srpskog doma Biblioteka se seli 1969. godine, a biblioteka je dobila naziv po knjigovescu i izdavaču Gligoriju Vozaroviću.

Zajednica matičnih biblioteka Srbije je 1971. godine Biblioteci „ Gligorije Vozarović“ dodelila nagradu Milorad Panić Surep za postignute rezultate u razvoju bibliotečke delatnosti i unapređenju bibliotekarstva u republici.

Danas je biblioteka smeštena u tri fizički odvojene prostorije u centru grada i šest ogranaka u okolnim selima (Bosut, Kuzmin, Martinci, Jarak, Čalma, Šašinci). U jednom delu biblioteke se nalazi Dečje odeljenje sa Zavičajnom i Matičnom službom, posebno je izdvojeno Naučno odeljenje i Odeljenje za odrasle sa odeljenjem za nabavku i obradu knjiga i Odeljenjem za mlade. Ukupan fond Biblioteke broji preko 130.000 knjiga.

Biblioteka „Gligorije Vozarović“ je mesto okupljanja ljubitelja pisane reči, književnosti i umetnosti uopšte, ona je riznica mudrosti i izvor znanja iz najrazličitijih oblasti nauke, stvaralaštva i života. Osim rada sa korisnicima, u bibloteci se tokom godine organizuju brojni atraktivni događaji, promocije, predavanja, izložbe i radionice sa decom i mladima. Popularišu se knjige i čitanje, čuvaju i digitalizuju stare i retke knjige, neguje zavičajni identitet  zajednice, te kroz saradnju sa predškolskim i školskim ustanovama, stvara i neguje čitalačka publika.

Možda Vam se svidi i