Od početka godine 24 krađe na prugama: Lopove teško uhvatiti, a kazne male i uglavnom uslovne

Od strane Ozon
0 komentar

Još jedna krađa kablova dogodila se na novobeogradskoj železničkoj stanici, što je 24. krađa na železničkoj infrastrukturi od početka godine. Iako se godišnje uhvati tek nekoliko počinilaca, postavlja se pitanje da li strože kazne i kvalifikacija krivičnog dela kao izazivanja opšte opasnosti mogu sprečiti ovakve krađe.

Lopovi su ukrali 50 metara kablova, čak i pod naponom. Do sada su verovatno istopljeni, a bakar prodat. Otkupna cena bakra je od 750 do 850 dinara po kilogramu, prema izveštaju RTS-a.

„Ovo je 24. krađa na elektrotehničkim postrojenjima železničke infrastrukture na čitavoj teritoriji Srbije od početka godine, a ovakve krađe su česte i na evropskim železničkim prugama,“ kaže Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije.

Međutim, kazne u drugim državama su strože, a ovo delo se negde kvalifikuje i kao teroristički akt. S obzirom na to da se vozovi kreću brzinom od 200 kilometara na sat, ove krađe mogle bi da izazovu teške posledice. Od izmene zakona 2013. godine, ovo delo se tretira kao teška krađa.

„Vi zapravo dovodite u opasnost život i telo putnika, kao i imovinu velikog obima, tako da to ne može biti samo teška krađa,“ objašnjava advokat Aleksandar Radivojević.

Stanisavljević ističe da su u dispečerskim centrima oštećenja odmah signalizirana, te da se brzo reaguje. „Ovo je dokaz da, šta god da se desi, sistem brzo reaguje, prelazi se na drugi režim funkcionisanja, tako da su putnici i pored ove krađe potpuno bezbedni,“ dodaje Stanisavljević.

Počinioci su dobro uvežbani, poseduju opremu i znaju gde da preseku kabl. Iako je pruga pod video-nadzorom, teško im je ući u trag. Veliki reciklažni centri ne mogu lako da utvrde poreklo metala koje donose fizička lica. Na većini otpada se traži lična karta prilikom prodaje sekundarne sirovine, ali često prodavci i otkupljivači rade zajedno. Bakar se, nezvanično, često proda po ceni iznad tržišne.

„Ovo delo, ovaj način krađe, može se suzbiti samo tako što će ta kvalifikacija biti izazivanje opšte opasnosti,“ poručuje advokat Radivojević.

U toku godine dogode se na desetine krađa, ali podaci pokazuju da se godišnje tek nekoliko počinilaca uhvati. Za ovo delo predviđena je novčana kazna i kazna zatvora do pet godina. Međutim, u većini slučajeva, kazna bude uslovna, što očigledno nije dovoljno da se ovaj problem reši.

4o

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar