Vlada danas raspravlja o karantinu i PCR testu za strance

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavio je da će Vlada danas raspravljati o uvođenju obaveznog karantina od 14 dana za strance i negativnog PCR testa za ulazak u Srbiju, kao i o listi država, a da će sutra to biti tema i na sednici Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19.

Dačić je u izjavi za TV Prva istakao da odluka o tome, koja je motivisana pre svega potrebom da se zemlja zaštiti od epidemiološkog rizika, još nije doneta, objasnivši da je potrebna analiza situacije u pojedinačnim zemljama, onako kako se to svuda u svetu radi.

On je podsetio na to da je Srbija liberalizovala ulaz, ali da se u međuvremenu desio novi talas koronavirusa, te da su mnoge zemlje donele ograničavajuće odluke kad je reč o ulasku stranaca, uključujući i Evropsku uniju u celini.

U gotovo sve zemlje ne može da se uđe bez PCR testa sa negativnim nalazom i koji nije stariji od određenog vremenskog perioda, rekao je Dačić i dodao da će se na svim nadležnim telima koja se bave ovim pitanjima, razmatrati da li je ima potrebe za takvim merama.

Prvi potpredsednik Vlade je preneo da za sada nema nagoveštaja da će Grčka i Crna Gora otvoriti granice za srpske državljane.

Odnos Crne Gore prema našim građanima je isključivo političke prirode, a ne epidemiološki, iako oni govore da to nije tako. Kad pogledate kojim su sve zemljama liberalizovali ulaz u Crnu Goru, onda možete iz toga izvesti određene zaključke, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Hrvatska je donela meru koja je za njih racionalna, liberalizovali su ulazak zbog turista sa negativnim PCR testom i unapred sklopljenim turističkim aranžmanom.

Kad je reč o Grčkoj, za sada nema nagoveštaja da će ta odluka biti promenjena. Evropska unija je donela određene preporuke, prvo je stavila Srbiju na belu listu, onda ju je skinula sa te liste posle povećanog broja novozaraženih. To su samo preporuke, ali ih države članice uglavnom poštuju, istakao je on i dodao da su institucije EU trenutno na odmoru, tako da se ne očekuje neko brzo ažuriranje liste i to verovatno do kraja avgusta.

SRBIJA.GOV.RS

Pročitajte još