Kazne za prosečnu brzinu od aprila na svim putevima
Saobraćajna policija od početka aprila kreće sa kažnjavanjem prekoračenja prosečne brzine između naplatnih rampi na svim deonicama autoputeva u Srbiji. Do sada su na ovaj način sankcionisani samo vozači koji su u proseku vozili iznad 120 km/č na deonici Šimanovci – Šid, a sada će se kazne pisati i na delovima autoputa između Beograda (Vrčina) i Niša, odnosno Beograda (Stare Pazove) i Subotice.

Naši vozači će kazne dobijati na kućnu adresu, a strance će zausrtavljati patrole odmah posle naplatnih rampi. U saobraćajnoj policiji najavljuju nultu toleranciju, što znači da će minimalnih 3.000 dinara platiti i oni koji između dve rampe u proseku budu vozili 121 km/č.

Merenje prosečne brzine na sve tri deonice počinje od 1. aprila. U početku će nesavesni vozači biti samo upozoravani, ali će saobraćajci vrlo brzo početi da im pišu kazne.

– Apsolutno sve je spremno za početak merenja prosečne brzine na svim važnijim deonicama autoputeva u Srbiji. Od prošlog septembra “prosek” smo merili samo između Šimanovaca i Šida, a sada ćemo to činiti i između naplatnih rampi Vrčin i Niš, odnosno na deonici Stara Pazova – Subotica.

– Već od 1. aprila krećemo sa velikom kampanjom, kada ćemo upozoriti vozače na ovu novinu, a tokom sledećeg meseca počećemo i sa konkretnom naplatom kazni – rečeno je u Saobraćajnoj policiji.

Način naplate kazni neće biti isti za naše i strane vozače, ali će za sve važiti nulta tolerancija.

– Strance ćemo sankcionisati direktno na autoputu. Dakle, njih će odmah posle izlazne naplatne rampe čekati patrola i ako su prekoračili prosečnu brzinu, napisaće im kaznu. Sa druge strane, naši vozači će obaveštenje o napravljenom prekršaju dobijati na kućnu adresu. Nima će biti ostavljena mogućnost da odmah plate kaznu ili da se izjasne da nisu prekoračili brzinu, nakon čega će ići kod sudije za prekršaje, koji će morati da dokaže njihovu krivicu. Ono što važi za sve jeste nulta tolerancija – to znači da će kaznu platiti i oni koji u proseku voze i 1 km/č iznad dozvoljene granice – objašnjavaju u Saobraćajnoj policiji.

– Svako ko na autoputu bude vozio više od 220 km/č, sledi mu od 30 do 60 dana zatvora, 15 kaznenih poena i oduzimanje dozvole na devet meseci. Ipak, potrebno je da neko baš divlja po autoputu, da bi između dve naplatne rampe vozio u proseku toliko brzo – kaže predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

Srbija Danas

Možda Vam se svidi i